Na 8 jaar herbouw opvangcentrum mishandelde vrouwen
20 Dec 2019, 01:56
foto
Ashel Moenesar-Bradley van Apache, Heidy Cederboom, voorzitter bestuur Sticris en lid Quota Suriname en Manon Sanches, voorzitter Quota Suriname en bestuurslid Sticris.


Met de eerstesteenlegging is de herbouw begonnen van het opvangcentrum voor mishandelde vrouwen van de Stichting Tehuis voor Vrouwen in Crisissituaties (Sticris). Als alles volgens plan verloopt, zal het gebouw over acht maanden opgeleverd worden. Het gebouw wordt een modern complex dat opvang en begeleiding zal bieden aan bewoonsters gedurende 3 tot 6 maanden. Er zullen tegelijk steeds maximaal dertien vrouwen en hun kinderen opgevangen kunnen worden.

Acht jaar geleden is het gebouw, het enige opvangcentrum in zijn soort in Suriname, volledig afgebrand. De vrouwenopvang van Sticris bood destijds opvangvoorzieningen aan veertien vrouwen en hun kinderen en had altijd een volle bezetting. 

Sticris is gelijk na de brand opzoek gegaan naar fondsen tot financiering van de herbouw van het tehuis en heeft in haar zoektocht in Quota Suriname een partner gevonden. Quota heeft het project omarmd en heeft samen met Sticris een zeer moeilijk pad afgelegd op zoek naar fondsen. Quota heeft op haar beurt US$ 25.000 gereserveerd voor de herstart. Ook bij het bouwrijp maken van het terrein is de bijdrage van het netwerk van enkele Quotaleden van grote waarde geweest, in de vorm van gedoneerde materialen ter waarde van in totaal US$ 15.000, zegt de stichting. 

Uiteindelijk is de grootste financierder gevonden, namelijk Apache Suriname Corporation die geleid wordt door Ian Roberts, de Country Manager. Apache heeft een production sharing contract met Staatsolie en zorgt voor de financiering van het gebouw voor het aanzienlijke bedrag van US$ 400.000. Apache heeft het ingenieursbedrijf Sunecon belast met de directievoering van de bouw en het aannemingsbedrijf Remas zorgt voor de uitvoering van de werkzaamheden. 

Bijzonder is dat de allereerste bestuursleden van Sticris, die inmiddels zeer op leeftijd zijn, ook aanwezig waren bij deze eerstesteenlegging. Voormalig voorzitter Elfriede Cederboom-Ritfeld, ontving in december 2018 nog een award van de Europese Unie voor het werk dat zij via Sticris in de afgelopen 30 jaar heeft verzet om geweld tegen vrouwen tegen te gaan.
Advertenties