Bolivia: Tribunaal om nieuwe verkiezingsdatum vast te stellen
19 Dec 2019, 20:38
foto
Interim-president van Bolivia, Jeanine Anez, spreekt tijdens een ceremonie op het presidentieel paleis in La Paz, Bolivia. (Foto: Reuters)


Bolivia moet voor mei een datum zien voor nieuwe verkiezingen. Wetgevers hebben vandaag een zes personen tellende kiesgerecht benoemd, dat daarop moet toezien. De stemming voor een nieuwe president, vicepresident en enkele nationale wetgevers volgt op een verkiezing op 20 oktober die werd geannuleerd nadat een controle van de Organisatie van Amerikaanse Staten ernstige onregelmatigheden in de manier de telling van stemmen had vastgesteld.

Het schandaal van stemfraude dwong president Evo Morales, die bijna 14 jaar aan de macht was, om half november af te treden en Bolivia te verlaten.

In een sessie die woensdag begon en tot in de vroege uurtjes van donderdag ging, kozen wetgevers zes leden voor het tribunaal uit 155 kandidaten. De groep zal naar verwachting op 2 januari een datum vaststellen voor nieuwe verkiezingen binnen 120 dagen.

Boliviaanse wetgevers hebben de betwiste verkiezingen van 20 oktober in november nietig verklaard en zijn overeengekomen een nieuw kiescomité aan te stellen dat tot taak zou hebben een datum voor algemene verkiezingen vast te stellen. In de wet die is aangenomen, is ook opgenomen dat kandidaten die al twee presidentiële ambtstermijnen hadden vervuld, niet kunnen meedoen aan de verkiezingen. Met de wet is de kans dat Morales zich opnieuw kandidaat zou stellen, geëlimineerd.

Morales, die op zoek is naar de vluchtelingenstatus in Argentinië onder de nieuwe centrumlinkse president Alberto Fernandez, heeft gezegd dat hij van plan is actief te blijven in zijn partij Movement to Socialism (MAS). De partij neemt potentiële kandidaten voor de nieuwe verkiezingen in overweging.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April