Wordt Nederland een narco-staat?
22 Dec 2019, 02:49
foto
De moord op een vooraanstaande advocaat heeft Nederland geschokt en roept vragen op over de drugshandel en de samenleving.


"We hebben absoluut de kenmerken van een narco-staat", stelt Jan Struijs, voorzitter van de grootste Nederlandse politie-unie, vast. "Natuurlijk zijn we geen Mexico. We hebben geen 14.400 moorden. Maar als je kijkt naar de infrastructuur, het grote geld dat wordt verdiend door de georganiseerde misdaad, de parallelle economie. Ja, we hebben een narco-staat."

Zijn woorden weerklinken in een samenleving die in vervoering is gebracht door een moord die veel verder ging dan de bubbel van de criminele onderwereld. De dodelijke schietpartij van Derk Wiersum vernietigde in het land een veel voorkomende misvatting: dat drugskartels alleen hun eigen mensen doden. Een 44-jarige vader van twee, hij werd doodgeschoten voor zijn vrouw buiten hun huis in Amsterdam in september.

'Bedoeld om ons bang te maken'
Wiersum was de advocaat van kroongetuige, Nabil B, die enorm belangrijk was geworden in een zaak tegen twee van de meest gezochte verdachten in Nederland. De beschieting op klaarlichte dag in een rustige buitenwijk werd gezien als een aanval op het maatschappelijk middenveld, de democratie en de rechtsstaat.

"Dit is bedoeld om ons bang te maken", waarschuwde officier van justitie Fred Westerbeke. "We moeten belangrijke getuigen blijven gebruiken, anders komen we niet verder." Plots waren de angsten dat een paradijs voor drugsgebruikers een toevluchtsoord werd voor drugscriminaliteit en een economie die werd ondermijnd, aan het licht gekomen.

"Een paar incidenten in de afgelopen jaren waren als een teken aan de muur," legt Wouter Loumans uit wiens bestseller, Mocro Mafia, een verhaal is over de opkomst van een nieuwe generatie criminelen in Amsterdam. "De tekenen waren daar dat de onderwereld naar de bovenwereld zou komen, en nu is dat gebeurd." Loumans somt een reeks incidenten op als bewijs van de escalerende brutaliteit:
- De dood van twee jonge jongens in een beschieting met Kalashnikovs met kogels die terugkaatsten van muren;
- Een moeder die voor haar kinderen werd vermoord;
- Een afgehakt hoofd buiten een koffieshop;
- De moord op de broer van een kroongetuige, Reduan B.;
- De moord op advocaat Derk Wiersum

"Mocro Mafia is straattaal. Jonge Marokkanen noemen elkaar 'Mocro'", zegt Loumans, die het boek met Marijn Schrijver schreef. "We hebben Mocro Mafia bedacht om samen te vatten waar het boek over ging. Nu zie ik dat ze het gebruiken in politierapporten. Maar het zijn niet alleen Marokkanen. Het gaat over jonge jongens die opgroeien in delen van Amsterdam waar toeristen nooit komen." Hij voegt eraan toe: "Het zijn geen grachten, het Rijksmuseum, Van Gogh. Het zijn de woonwijken. Ze hebben niet dezelfde kansen. Ze zijn ambitieus, ze zoeken een carrière in de onderwereld."

Georganiseerde misdaad 'rottende samenleving'
Zelfs vóór de moord op Wiersum beschreef een rapport in opdracht van de burgemeester van Amsterdam in augustus de hoofdstad als een "walhalla voor drugscriminelen". Nederland was nog geen narco-staat maar dreigde er één te worden, waarschuwde minister van Justitie Ferd Grapperhaus. Zonder krachtige tussenkomst, zei hij, "krijg je hier een minister met donkere bril op in plaats van iemand die gewoon democratische verantwoording aflegt".

"We wisten dat het eraan kwam", vertelde Jan Struijs mij. "Advocaten, burgemeesters, politieagenten - we zijn allemaal bedreigd door de georganiseerde misdaad. Alle alarmen zijn afgegaan, maar de politici zijn naïef geweest. Nu rot het beton van onze samenleving." Een paar dagen later werd een andere Nederlandse advocaat, Philippe Schol, in zijn been geschoten tijdens een drive-by-shoot terwijl hij zijn hond uitliep in de buurt van zijn huis over de grens in Duitsland.

Een opiniepeiling suggereerde dat 59% van de mensen geloofde dat Nederland nu een narco-staat was, met andere woorden een land waarvan de economie afhankelijk is van de handel in illegale drugs. "Het lijkt mij ironisch dat in een bureaucratisch land dat je een herinnering stuurt voor  hondenbelasting of boete voor een achterstallige parkeerbetaling, gangsters op grote schaal blijven en bende schietpartijen regelmatig plaatsvinden.

Arrestatie Ridouan Taghi
Toen kwam deze week een spraakmakende arrestatie in de Golf. Ridouan Taghi werd aangehouden in Dubai met een nep-ID en gearresteerd onder een internationaal arrestatiebevel op verdenking van meerdere moorden en drugsgebruik. De 41-jarige wordt door de politie omschreven als één van de 'gevaarlijkste mannen ter wereld' en wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor een reeks 'liquidaties', waaronder de moord op Derk Wiersum. Nederlandse aanklagers zochten onmiddellijk zijn uitlevering, voorafgaand aan een groot bendeproces in maart 2020. Taghi is woensdag laat naar Nederland gevlogen.

De zaak "Marengo" omvat vijf moorden en een reeks pogingen tot moord, waaronder de broer van informant Nabil B. Verondersteld wordt dat Ridouan Taghi in Dubai woonde met zijn vrouw en zes kinderen. De Nederlandse politie zegt dat zijn arrestatie volgde op intensieve internationale samenwerking. Honderd rechercheurs waren betrokken en politiechef Erik Akerboom zei dat de arrestatie "van groot belang was voor Nederland".

"Taghi en zijn handlangers vormen een bedreiging voor de rechtsstaat. Het is heel belangrijk voor ons als politie ... om bedreigingen weg te nemen," zei hij. De volgende dag werden zes mensen door heel Nederland opgepakt op verdenking van het witwassen van geld en het bezit van drugs en vuurwapens. Hoewel de arrestatie van Ridouan Taghi een succes was voor de Nederlandse rechtshandhaving, betwijfelt Wouter Loumans dat het jonge mensen ervan zal weerhouden in zijn voetsporen te treden. "Het gaat om kansen in de samenleving. Ze verschillen niet van bankiers of journalisten, ze willen geld verdienen. Als je geen goede voetballer bent of niet de hersens hebt om jezelf uit die wereld te worstelen, dan is dit hun bekend. Het is niet alleen een drugsprobleem, het is een sociaal probleem."

Nederlands drugsprobleem
Nederland heeft in zekere zin de perfecte omgeving gecreëerd om de drugshandel te laten floreren. Met zijn uitgebreide transportnetwerk, zijn milde drugswetten en straffen en de nabijheid van een aantal lucratieve markten, is het een voor de hand liggend knooppunt voor de wereldwijde stroom van verdovende middelen.

De gerenommeerde schrijver Roberto Saviano, die de wereld van de georganiseerde misdaad van het Camorra-netwerk in Napels schreef, vindt dat de invloed van maffia in Amsterdam nog erger is. "Er zijn clans van over de hele wereld, omdat Nederland één van de belangrijkste doorvoerhavens is. Ze weten dat wie Nederland controleert één van de slagaders van de wereldwijde drugsmarkt is", vertelde hij aan de Volkskrant.

Miljarden en miljarden euro's worden verdiend op de zwarte markt. Synthetische drugs met een straatwaarde van € 18,9 miljard werden in 2017 in Nederland geproduceerd. Softdrugs worden al 30 jaar geïmporteerd uit Colombia en Noord-Afrika. Tegenwoordig wordt een aanzienlijk deel van de synthetische drugs - MDMA, LSD, amfetamine, GHB en crystal meth - in Nederland geproduceerd. In feite wordt het land beschouwd als een wereldleider.

Politiebondsleider Jan Struijs benadrukt de snelheid waarmee deze drugs over de hele wereld worden vervoerd. "Op de dag dat Donald Trump president werd, werden de eerste onderscheidende oranje 'Trumpies' ecstasytabletten gevonden op Schiphol; 24 uur later waren ze te koop in Australië."

"Er zijn veel Mexicanen die crystal meth in Nederland helpen produceren. Je ziet een cocaïnedump in Venezuela en Suriname, je ziet zeer lage prijzen in Amsterdam, Liverpool en Manchester. Elke gram die je koopt gaat naar de georganiseerde misdaad en om deze drugskartels te financieren."

Nederland op de drugskaart
Zuid-Amerikaanse drugsbaronnen begonnen met verzending naar West-Afrika. De drugs gingen vervolgens naar het noorden over oude smokkellijnen uit Marokko, en jonge Marokkanen wier ouders naar Nederland waren verhuisd, hadden nog steeds familiebanden en migratieroutes om aan te boren. Dat is hoe de politie beweert dat Ridouan Taghi zijn fortuin verdiende. Hij erfde of 'kreeg de controle' over een smokkel en begon cocaïne te verplaatsen in plaats van cannabis - wat meer geld en geweld opleverde.

Hoewel koplopers vaak internationaal opereren, vrezen de politie dat ze binnenlandse invloed kunnen gebruiken om contractmoordenaars te controleren die steeds jonger worden. "De politie begrijpt het maar heeft niet de middelen om in te grijpen," haalt Jan Struijs aan, "het zijn niet alleen de bezuinigingen. Ook de jeugdpreventieteams zijn verdwenen. Dus jongeren vallen onder de radar. Dan zien we hen plotseling helpen met liquidaties."

Maar betekent dat dat Nederland een narco-staat is geworden? "We hebben geen lichamen bungelend aan bruggen", betoogt Wouter Loumans, "maar we hebben wel corruptie in de haven, geweld tegen advocaten, bedreigingen voor journalisten. Het heeft zeker enkele kenmerken van een narco-staat." Als het zo'n on benijdenswaardige status heeft, manifesteert het zich meestal onder de radar. De Nederlandse economie is misschien niet afhankelijk of gedefinieerd door de drugsindustrie, maar die industrie oefent steeds meer invloed uit op de samenleving. (Bron: BBC)

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April