Putin in de bres voor Trump in impeachment-proces
19 Dec 2019, 12:48
foto
De Russische president Vladimir Putin gebaart tijdens zijn jaarlijkse eindejaarspersconferentie in Moskou, Rusland.(Foto: Reuters)


De Russische president Vladimir Putin vindt dat de Amerikaanse Democraten president Donald Trump in staat van beschuldiging hebben gesteld met redenen die ze 'verzonnen" hebben om om zijn verkiezingsoverwinning in 2016 ongedaan te maken. Putin zei tijdens zijn jaarlijkse persconferentie aan het einde van het jaar dat hij verwachtte dat Trump de procedure zou overleven en in functie zou blijven.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag gestemd over de in beschuldiging stelling van Trump, maar Putin zei -zoals de meeste waarnemers- dat hij verwachtte dat de Republikeinse Senaat hem zou vrijspreken. "Het is onwaarschijnlijk dat ze een vertegenwoordiger van hun partij uit de macht willen halen op basis van naar mijn mening volledig verzonnen redenen," stelde de Russische leider. “Dit is gewoon een voortzetting van de (Amerikaanse) interne politieke strijd waarbij een partij die een verkiezing heeft verloren, de Democratische Partij, met andere methoden en middelen probeert resultaten te bereiken."

"Ze beschuldigden Trump eerst van een samenzwering met Rusland. Toen bleek dat er geen samenzwering was en dat het geen basis kon zijn voor beschuldiging. Nu hebben ze (het idee) verzonnen dat er een soort druk op Oekraïne wordt uitgeoefend." Putin bekritiseerde desalniettemin de Verenigde Staten in het algemeen voor wat hij onvriendelijke stappen richting Rusland noemde en zei dat Moskou een beleid had gevoerd om in natura te reageren.

Hij klaagde met name over wat hij noemde een weigering om te reageren op de voorstellen van Moskou om het nieuwe START-wapenbeheersingsverdrag te verlengen. Het START-verdrag beperkt het aantal strategische kernkoppen dat de twee grootste nucleaire mogendheden ter wereld kunnen inzetten. Veel experts beschouwen het verdrag als het enige dat een onbelemmerde wapenwedloop tussen de twee Koude Oorlog-rivalen voorkomt. Het verdrag kan in onderling overleg nog vijf jaar worden verlengd, na de vervaldatum in februari 2021.

"Tot nu toe is er geen antwoord op onze voorstellen", zei Putin. “En als het nieuwe START-verdrag niet meer bestaat, zal er niets ter wereld zijn dat de wapenwedloop kan beteugelen. En dat zou naar mijn mening slecht zijn."
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April