Fiscale wetten voor daadkrachtig optreden Belastingdienst
19 Dec 2019, 04:16
foto
Commissievoorzitter Amzad Abdoel


De Nationale Assemblee zal vandaag vier fiscale wetten tegelijkertijd in behandeling nemen. Het gaat om de ontwerpwet Toekenning van Fiscaal Identificatienummers, Wet nadere wijzigingen van de Inkomstenbelasting 1922, Wet Loonbelasting en de Wet Omzetbelasting 1997. Van alle vier ontwerpwetten is Amzad Abdoel voorzitter van de commissie van rapporteurs. 

Abdoel gaat nader in op de te behandelen ontwerpwetten. De eerste is een nieuwe wet die uit tien artikelen bestaat. Bij deze wet gaat het voornamelijk om het toekennen van een fiscaal identificatienummer aan belastingplichtigen. Dit ontwerp heeft als doel om het optreden van de Belastingdienst daadkrachtiger en doelmatiger te maken maar tegelijkertijd ook klantgerichter en beter controleerbaar, zegt Abdoel aan Starnieuws. Dit ontwerp beoogt verder onnodige bureaucratie en administratieve lasten weg te werken. Na goedkeuring van dit ontwerp zullen alle bestaande vastnummers, stamnummers en import/exportnummer volledig worden vervangen. Hiervoor is er een overgangsfase ingebouwd. 

Bij de andere drie ontwerpen is de rode draad het bij wet mogelijk maken dat aangiftes online gedaan kunnen worden, zegt de commissievoorzitter. Bij deze ontwerpen is slechts wijzigingen aangebracht in één artikel. Bij de Wet Inkomstenbelasting is dat artikel 42, bij Loonbelasting artikel 20 en bij Omzetbelasting artikel 11. Via een webportaal is het mogelijk om online aangiftes te doen. 

De andere ontwerpen hebben meer als doel om de dienst klantvriendelijker te maken. Tevens zal gezorgd worden voor een aantal andere verbetering intern binnen de dienst, maar ook non-compliance wordt teruggedrongen, legt Abdoel uit. Het streven is erop gericht om middels deze wijzigingen de aangifte door belastingplichtigen te vereenvoudigen en tegelijkertijd naar internationale standaarden te verheffen.
Advertenties