President Trump is in staat van beschuldiging gesteld
18 Dec 2019, 23:03
foto
De Democraten hebben de benodigde stemmen gehaald voor de afzettingsprocedure van president Donald Trump. (Beeld: CNN)


De Amerikaanse president Donald Trump is in staat van beschuldiging gesteld door het Huis van Afgevaardigden. Het debat heeft meer dan elf uren geduurd. De eindconclusie is dat er voldoende bewijs is om Trump af te zetten. Dit op basis van de twee aanklachten: machtsmisbruik en de belemmering van het Congres bij onderzoek. 

229 Democraten hebben gestemd vóór de impeachment, 198 waren tegen. Er waren 216 stemmen nodig om de president in staat van beschuldiging te stellen. Trump heeft, zoals verwacht, de steun gekregen van zijn partij, de Republikeinen. 
De Senaat moet nu beslissen wat er verder zal gebeuren. 

Om Trump daadwerkelijk af te kunnen zetten, is twee derde meerderheid nodig. In de Senaat hebben de Republikeinen de meerderheid. In 1998 was Bill Clinton ook in staat van beschuldiging gesteld. Hij had onder ede gelogen over een affaire met Monica Lewinsky. Andrew Johnson was in 1868 de eerste president die geconfronteerd werd met een afzettingsprocedure. Algemeen wordt verwacht dat Trump niet zal worden afgezet door de Senaat. De uitslag heeft geen gevolgen voor zijn verdere functionering als president. 
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April