Venezuela belooft PetroCaribe nieuw leven in te blazen
18 Dec 2019, 20:50
foto
De presidenten Daniel Ortega (Nicaragua) (2e links), Miguel Diaz-Canel (2e rechts) (Cuba) en Nicolas Maduro (Venezuela) (uiterst rechts) tijdens de 15e ALBA-top in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse regering heeft gezworen het PetroCaribe-olie-uitwisselingsinitiatief in 2020 nieuw leven in te blazen. PetroCaribe was bijna twee jaar inactief. De belofte kwam tijdens de 15e top van de Bolivarian Alliance for the Peoples of Our America (ALBA) in Havana, Cuba.

"Vanuit Venezuela verbinden we ons (...) om PetroCaribe met grote kracht opnieuw te lanceren in het eerste semester van 2020", vertelde de Venezolaanse president Nicolas Maduro aan de intergouvernementele bijeenkomst. "Dit is een top die een boodschap van hoop, eenheid uitzendt en dat een andere wereld mogelijk is voor alle mensen die in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied worstelen," vervolgde hij.

De ALBA is een regionaal integratie-initiatief opgericht door Hugo Chavez en Fidel Castro van Cuba als tegengewicht voor de Amerikaanse hegemonie op het halfrond. PetroCaribe werd in 2005 samen met de ALBA opgericht om Venezolaanse ruwe olie aan Caribische en Midden-Amerikaanse landen te leveren tegen preferentiële prijzen met lange termijn betalingsplannen of in ruil voor andere goederen of diensten, waaronder artsen of agrarische technici. Het kwam alle ALBA-leden ten goede, evenals andere buurlanden, waaronder El Salvador, Jamaica en Haïti. Ook Suriname put uit de PetroCaribe-deal.

In juni 2018 werden alle zendingen  - behalve die naar Cuba - echter opgeschort te midden van een dalende Venezolaanse ruwe olieproductie, deels veroorzaakt door Amerikaanse financiële sancties. Veel Caribische landen hebben sindsdien gemeld dat ze onder druk staan ​​om terug te keren naar Amerikaanse olieleveranciers.

Tijdens de top kondigden ALBA-leiders ook plannen aan om een ​​reeks gemeenschappelijke sociale programma's te reconstrueren, waaronder de Miracle Mission, die het zicht van meer dan zeven miljoen mensen in de regio heeft hersteld, de Children's Heart Hospitals, de Latijns-Amerikaanse medische scholen en de aanwezige programma's voor burgers met een beperking.

De lidstaten hebben ook gezworen de organisatie te ondersteunen als een economisch blok door de ALBA Bank te versterken, die veel van de sociale programma's financiert. De leiders verklaarden ook dat ze zich ertoe verbonden hebben 'een nieuwe financiële architectuur te bouwen om een ​​wederkerig, solidair, participatief en aanvullend systeem van uitwisseling en samenwerking te consolideren'.

De ALBA is de afgelopen jaren verzwakt, waarbij Ecuador het blok verliet in 2018 en Bolivia's interim regering ook uit de organisatie stapte nadat president Evo Morales zijn ontslag aanbood in november na een omstreden verkiezingswinst. De huidige leden van de ALBA zijn Venezuela, Cuba, Nicaragua, Dominica, Grenada, Saint Kitts en Nevis, Antigua en Barbuda, St. Vincent en de Grenadines, Saint Lucia en Suriname.

Aan het einde van de top ondertekenden de staatshoofden een slotverklaring waarin ze de unilaterale dwangmaatregelen van Washington tegen zowel Venezuela als Nicaragua, evenals de langdurige blokkade tegen Cuba, veroordelen. Ze feliciteerden het Venezolaanse volk ook met hun 'verzet' tegen Amerikaanse sancties.

Bovendien bevestigden de lidstaten hun steun aan Nicolas Maduro als de legitieme president van Venezuela, terwijl ze de inspanningen om de constitutionele heerschappij door 'zelfverklaarde presidenten' in de regio te ondermijnen, afwijzen in een toespeling op Jeanine Anez, die zich onlangs tot 'interim-president' van Bolivia heeft uitgeroepen nadat president Morales zijn ontslag had genomen begin november.

De verklaring verwerpt eveneens de recente activering van het Inter-Amerikaanse Verdrag inzake wederzijdse bijstand (TIAR) als een maatregel om druk uit te oefenen op de regering-Maduro. De activering van het verdrag heeft geleid tot sancties tegen een aantal top Venezolaanse functionarissen, evenals bedreigingen met militaire actie. Afgevaardigden bevestigden vervolgens Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als een 'Zone of Peace'.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April