Afzetting Trump: Huis van Afgevaardigden klaar voor historische stem
18 Dec 2019, 10:38
foto
De Verenigde Staten blijft verdeelt over de afzettingsprocedure van president Donald Trump. (Getty Images)


Donald Trump wordt de derde Amerikaanse president in de geschiedenis die later door het Huis van Afgevaardigden in staat van beschuldiging wordt gesteld. Van democratische wetgevers wordt verwacht dat ze woensdag twee aanklachten van beschuldiging tegen de Republikeinse president goedkeuren.

Trump staat gepland voor een proces in de Senaat volgende maand, maar die kamer wordt bestuurd door leden van zijn partij en het is onwaarschijnlijk dat het zal stemmen dat hij uit zijn ambt wordt ontheven. De president heeft het proces een "poging tot staatsgreep" en een "heksenjacht" genoemd.

In een brief van zes pagina's aan de vooravond van de stemming, betoogde Trump dat hem zijn rechten was ontzegd "vanaf het begin van deze beschuldigingszwendel". Hij heeft topmedewerkers geblokkeerd om voor wetgevers in het Huis te getuigen en weigerde een uitnodiging om zelf te verschijnen. De Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, heeft dinsdag de stemming over beide aanklachten aangekondigd.

Pelosi schreef aan collega's dat de in staat van beschuldiging stelling "één van de meest plechtige machten is die ons door de grondwet is verleend" en noemde het een "zeer gebedsvol moment in de geschiedenis van onze natie".

De leden van de Kamer zullen woensdag vanaf 09.00 uur lokale tijd bijeenkomen. De stemming op beide artikelen van afzetting worden verwacht tussen 18.30 en 19.30 uur. Terwijl het Huis zich voorbereidt om te stemmen, zal president Trump naar Michigan vliegen voor een "Merry Christmas" -bijeenkomst samen met vicepresident Mike Pence.

Aanklachten
Na uren van debat keurde het Democratisch gecontroleerde House Judiciary Committee vorige week twee aanklachten tegen Trump goed. De eerste is machtsmisbruik. Het beschuldigt de president ervan Oekraïne onder druk te zetten om zijn politieke rivaal, Democratische presidentskandidaat Joe Biden, te bekladden.

Trump en zijn conservatieve bondgenoten beweerden zonder bewijs dat terwijl hij de Amerikaanse vicepresident was, Joe Biden Oekraïne aanmoedigde om zijn hoogste officier van justitie te ontslaan om hem te stoppen met het onderzoeken van een Oekraïens gasbedrijf waar zijn zoon, Hunter Biden, als bestuurslid in dienst was.

Democraten zeggen dat Trump 400 miljoen dollar aan Amerikaanse militaire hulp en het vooruitzicht op een bijeenkomst in het Witte Huis voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky als onderhandelingsfiche voorhield om de VS-bondgenoot aan te zetten tot het aankondigen van een corruptieonderzoek naar de Bidens.

De tweede aanklacht betreft belemmering van het Congres. Trump wordt ervan beschuldigd dat hij niet heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de beschuldigingen van de Tweede Kamer. De president heeft ontkend dat hij Amerikaanse hulp heeft ingehouden om zichzelf politiek te bevoordelen. Hij blijft vasthouden dat het gepast is Oekraïne te vragen de vermeende corruptie te onderzoeken.

Afzettingsprocedure
Volgens de Amerikaanse grondwet wordt een president "uit zijn ambt ontheven wegens beschuldiging van en veroordeling voor verraad, omkoping of andere zware misdaden of misdrijven". Het is een politiek proces, geen juridisch proces.

De eerste stap vindt plaats in het Huis van Afgevaardigden, dat momenteel wordt gecontroleerd door Democraten. Leden daar hebben een stem om te beschuldigen, die slechts een eenvoudige meerderheid nodig heeft om te slagen. Wanneer dit gebeurt zoals verwacht, zal Trump formeel in staat van beschuldiging zijn gesteld en gaan de procedures naar de Senaat voor een proces. Als tweederde van de senatoren vervolgens stemt om de president te veroordelen, wordt hij uit zijn ambt ontheven.

Twee Amerikaanse presidenten zijn in staat van beschuldiging gesteld - Andrew Johnson in 1868 en Bill Clinton in 1998 - maar in beide gevallen stemde de Senaat niet om hen uit hun ambt te dwingen. Richard Nixon nam ontslag in augustus 1974 toen het duidelijk werd dat hij door het congres in staat van beschuldiging zou worden gesteld en zou worden afgezet na het Watergate-schandaal.

Groepen demonstranten kwamen dinsdag in grote steden in de VS voor de in staat van beschuldigingstelling van Trump. Velen hadden borden met de tekst "Dump Trump" en de hashtag #ImpeachNow. Onderzoeken suggereren dat het land verdeeld is over het proces. De Amerikaanse politieke website FiveThirtyEight's verzameling nationale peilingen toont dat iets meer dan 47%  het proces steunt, terwijl 46,4% er niet achter staat.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April