Pakistan: Ex-leider Musharraf ter dood veroordeeld
17 Dec 2019, 08:44
foto
Generaal Pervez Musharraf kwam na een militaire staatsgreep in 1999 aan de macht in Pakistan. (Foto: Reuters)


Generaal Pervez Musharraf, de voormalige militaire leider van Pakistan, is ter dood veroordeeld op een speciale terechtzitting in Islamabad. De drie rechters in de rechtbank veroordeelden hem wegens een aanklacht van hoogverraad die sinds 2013 was gedaan.

Generaal Musharraf greep de macht in een militaire staatsgreep in 1999 en diende als president van het land van 2001 tot 2008. Hij is momenteel in Dubai nadat hij in 2016 het land had mogen verlaten voor medische behandeling. De aanklacht heeft betrekking op de opschorting van de grondwet door generaal Musharraf in 2007, toen hij een noodregel oplegde in een poging zijn ambtstermijn te verlengen.

De 76-jarige gaf eerder deze maand een video-verklaring vanuit een ziekenhuisbed, waarin hij de zaak tegen hem beschreef als "ongegrond". Generaal Musharraf is de eerste militaire heerser die ooit in Pakistan terechtstaat wegens het tenietdoen van de grondwet. Het vonnis is vandaag, dinsdag, bekendgemaakt. Twee van de drie rechters stemden voor.

Motief
In november 2007 heeft generaal Musharraf de grondwet opgeschort en een noodregel opgelegd - een beweging die tot protesten leidde. Hij nam in 2008 ontslag om de dreiging van afzetting te voorkomen. Toen Nawaz Sharif - een oude rivaal die hij in 1999 bij een staatsgreep verdreef - in 2013 tot premier werd verkozen, startte hij een proces van verraad tegen generaal Musharraf en in maart 2014 werd de voormalige generaal aangeklaagd wegens hoogverraad.

Generaal Musharraf betoogde dat de zaak politiek gemotiveerd was en dat de acties die hij in 2007 ondernam door de regering en het kabinet waren overeengekomen. Maar rechtbanken hebben zijn argumenten afgewezen en hij werd beschuldigd van illegaal handelen.

Volgens de Pakistaanse grondwet kan iedereen die veroordeeld is voor hoogverraad de doodstraf krijgen. Generaal Musharraf reisde in 2016 naar Dubai nadat een reisverbod werd opgeheven en hij vastberaden weigerde voor de rechtbank te verschijnen, ondanks meerdere bevelen.

De drie personen tellende rechtbank had zijn oordeel in de langlopende zaak vorige maand gepland, maar werd ervan weerhouden het aan te kondigen door een verzoekschrift dat de federale overheid had ingediend bij het Hooggerechtshof van Islamabad.

De aanklacht tegen generaal Musharraf in 2014 wegens hoogverraad was een zeer belangrijk moment in een land waar het leger een groot deel van zijn onafhankelijke geschiedenis heeft laten gelden. Veel van de Pakistaanse legerleiders hebben het land direct na staatsgrepen geregeerd, zoals generaal Musharraf, of hebben een aanzienlijke invloed gehad op de beleidsvorming tijdens perioden van burgerregering. Maar generaal Musharraf was de eerste legerleider die beschuldigd werd van een dergelijke misdaad en men gelooft dat de machtige militairen de zaak zorgvuldig hebben gevolgd. Analisten zeggen dat de rechtbank zich er terdege van bewust is dat de voortgang van de zaak een precedent zou kunnen scheppen.

Velen verwachten dat het vonnis wordt uitgesteld door een hoger beroep-verzoek van de advocaten van generaal Musharraf. Het is onduidelijk of een verzoek om hem terug te sturen succesvol zou zijn omdat er geen formeel uitleveringsverdrag bestaat tussen de twee landen.

Musharraf werd in 1998 aangesteld om het Pakistaanse leger te leiden. De betrokkenheid van het leger bij de Kargil-oorlog in mei 1999 veroorzaakte een grote kloof tussen hem en toenmalig premier Nawaz Sharif, en de leger-generaal greep de macht in een staatsgreep in 1999. Generaal Musharraf was president tot 2008 en overleefde talloze moordaanslagen en complotten tegen hem tijdens zijn machtsperiode. Hij is het best internationaal bekend om zijn rol in de Amerikaanse "War on terror", die hij steunde na de aanslagen van 9/11 ondanks binnenlandse oppositie.

Generaal Musharraf verliet het land na het afzien van het presidentschap in 2008, maar keerde in 2013 terug om de algemene verkiezingen te betwisten, toen rechtbanken hem verhinderden zich kandidaat te stellen ​​en hij in verschillende gevallen werd verwikkeld - waaronder de dood van voormalig premier Benazir Bhutto.

Hij verscheen slechts tweemaal in hoorzittingen voor verraad en bracht eerder tijd door in een legergezondheidscentrum of op zijn boerderij in Islamabad. Hij verhuisde vervolgens naar Karachi in april 2014, waar hij woonde tot zijn vertrek twee jaar later.
Advertenties