Strijd tegen malaria nog niet voorbij
16 Dec 2019, 22:48
foto
De malaria (Anopheles)-muskiet is de drager van de parasiet plasmodium vivax. (Science photo library)


Suriname is de afgelopen jaren succesvol geweest in de strijd tegen malaria. Het land is gegaan van duizenden malaria-gevallen per jaar aan het begin van deze eeuw, tot slechts 30 malaria-gevallen in 2018. De strijd is echter nog niet afgelopen: dit jaar is malaria in de inheemse dorpen Palumeu en Pelelu Tepu aan de Tapanahonyrivier opnieuw voorgekomen. Het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid, de Medische Zending en het Bureau Openbare Gezondheid (B.O.G.) ondernemen actie om verspreiding in de dorpen tegen te gaan.

De lokale bevolking wordt regelmatig getest op malaria en zij wordt voorzien van bestrijdingsmiddelen en met insecticide bewerkte klamboes. Suriname heeft in 2007 reeds het Millennium-doel voor malariabestrijding behaald. Sindsdien heeft het ministerie van Volksgezondheid zich gecommitteerd aan malaria-eliminatie in Suriname. Intussen is Suriname reeds drie keren uitgeroepen tot Malaria Champions of the Americas vanwege het behaalde succes, meldt de voorlichting van Volksgezondheid.

Suriname blijft kwetsbaar voor malaria-transmissie door de aanwezigheid van de malaria-muskieten (Anopheles) in het binnenland. Wanneer een met malaria besmet persoon een malaria-vrij gebied binnenkomt, kan er opnieuw een uitbraak plaatsvinden. In Suriname komen jaarlijks veel malaria-gevallen binnen uit gebieden waar er malaria heerst, zoals Frans-Guyana, Brazilië, Guyana, Venezuela en Afrika.

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht op de mens door de malaria-muskiet (Anopheles). De klachten van malaria kunnen lijken op een normale griep (onder andere: koorts, hoofdpijn en koude rillingen). Aan reizigers naar het binnenland, in het algemeen en de bovengenoemde dorpen in het bijzonder, word geadviseerd om contact te maken met de afdeling Anti-Malaria Campagne (A.M.C.) van het B.O.G. voor advies, met betrekking tot het gebruik van anti-malaria tabletten om de ziekte te voorkomen.

Enkele adviezen om zich te beschermen tegen muskietenbeten zijn: het slapen onder een klamboe, het dragen van loszittende beschermende kleding, het behandelen van kleding met daarvoor bestemde insecticide of repellent en het insmeren van de onbedekte huid met repellent. Ook is het belangrijk om aan malaria te denken bij het optreden van griepverschijnsel na bezoek aan een gebied waar malaria voorkomt, zegt Volksgezondheid.
Advertenties