Boothouders Meerzorg-Paramaribo in staking; willen geld zien
16 Dec 2019, 09:53
foto
Boothouders vanmorgen om half 6 bij het Veerplein in Commewijne. Zij worden toegesproken door voorzitter van de bond, Ann Sadi, en Assembleelid Ingrid Karta-Bink.


Boothouders die het traject Meerzorg-Paramaribo onderhouden zijn vanmorgen in actie gegaan. Zij zeggen het wachten op hun geld beu te zijn. Ann Sadi, voorzitter van de belangenorganisatie, zegt aan Starnieuws dat het om een wilde actie gaat. Zaterdag is er nog vergaderd, waarbij afgesproken is dat er normaal zou worden gevaren. Met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is overeengekomen dat uiterlijk woensdag de mensen over hun geld kunnen beschikken. De boothouders willen echter eerst geld zien voor ze gaan varen. 

Zondagavond zijn boze boothouders geweest bij Assembleelid Ingrid Karta-Bink (PL) voor hulp. De volksvertegenwoordiger heeft Assembleevoorzitter Jennifer Simons en Sadi gebeld om te kijken hoe voorkomen wordt dat de boothouders het werk neerleggen. Duizenden schoolkinderen en mensen die aan het werk moeten, worden gedupeerd bij een staking. Uiteindelijk is afgesproken met Sadi om half 6 vanochtend naar het Veerplein te gaan en de mensen toe te spreken over de oplossingen die gevonden zijn. 

De boothouders vinden dat ze voor de gek worden gehouden omdat de gelden maar niet gestort worden, ondanks toezeggingen. Het gaat om SRD 1.2 miljoen, zes maanden subsidie voor ruim 60 boothouders. De boothouders geven aan dat wanneer een buitenboordmotor moet worden vervangen, ze SRD 40.000 moeten neertellen. "Un wani un moni", werd er geroepen. Karta-Bink deed ook een beroep op de mensen om te kiezen voor een middenweg om vandaag toch te varen. Zij wees erop dat zoveel mensen gedupeerd worden door de actie, maar de boothouders waren niet tot andere gedachten te brengen. 

Sadi zegt dat de minister het geld op een rekening bij Finabank zal storten. Van daaruit zullen de individuele boothouders worden betaald. De administratieve zaken, waarbij alle boothouders een rekening moesten openen, hebben veel tijd gevergd. Nu zijn er harde afspraken, maar de mensen hebben de gemaakte afspraken van zaterdag naast zich neergelegd. Er waren wel boothouders die willen varen, maar door de grimmige situatie is hiervan afgezien, zegt Sadi. Zij voert aan dat andere trajecten normaal varen. De wilde actie wordt alleen gevoerd op het traject Meerzorg-Platte Brug. 
Advertenties