China: President Xi belooft hulp aan Hong Kong-leider
16 Dec 2019, 16:47
foto
De leider van Hong Kong, Carrie Lam, schudt de hand met de Chinese premier Li Keqiang tijdens hun ontmoeting in Beijing, China. (Foto: Reuters)


De Chinese president Xi Jinping heeft maandag zijn steun aangeboden aan de leider van Hong Kong, Carrie Lam. Hij prees haar moed bij het besturen van de door de Chinese regering geregeerde financiële hub in deze "moeilijkste" tijden na maanden van vaak gewelddadige anti-regeringsprotesten.

Zijn opmerkingen kwamen nadat de Hongkongse politie laat in de nacht traangas had afgevuurd in straatconflicten met anti-regeringsdemonstranten. De ergste politieke crisis van de voormalige Britse kolonie in decennia vertoont echter geen teken van vermindering.

"De situatie in Hong Kong in 2019 was de meest complexe en moeilijke sinds de terugkeer naar het moederland," vertelde Xi de lokale media in korte opmerkingen voor een besloten bijeenkomst met Lam in Beijing. "De centrale overheid erkent ten volle de moed en verantwoordelijkheid die je hebt getoond in deze uitzonderlijke tijden in Hong Kong.”

Hong Kong keerde in 1997 terug naar de Chinese heerschappij met de belofte van een brede autonomie onder een formule “één land, twee systemen”, inclusief een vrije pers en onafhankelijke rechterlijke macht, waarvan de demonstranten zeggen dat ze worden uitgehold door de leiders van de Communistische Partij in Beijing. China ontkent de aanklacht.

Hongkongse media hebben gespeculeerd dat de gesprekken van Lam met Xi nieuwe richtlijnen voor de crisis kunnen opleveren, inclusief een mogelijke herschikking van het kabinet. Xi ging niet in op details, maar herhaalde zijn steun voor Lam, ondanks enkele eerdere berichten in de media die suggereerden dat ze zou kunnen worden vervangen.

Hij voegde eraan toe dat Beijing 'onwrikbaar was in het ondersteunen van de politie van Hong Kong bij het stevig handhaven van de wet' en zei dat Lam het 'één land, twee systemen'-principe was blijven handhaven. Xi zei vorige maand dat China "onwrikbaar" was in het verdedigen van de nationale veiligheid en soevereiniteit, de uitvoering van het "één land, twee systemen" -beleid en dat hij tegen buitenlandse strijdkrachten was die zich bemoeien met de situatie in Hong Kong. Hij verklaarde maandag dat dit de basisposities van Beijing waren in Hongkong-aangelegenheden.

Lam ontmoette eerder premier Li Keqiang die zei dat Hong Kong nog niet uit het 'dilemma' was waarmee de noodlijdende economie van de stad geconfronteerd werd na maanden van soms gewelddadige protesten.

Zondag laat blokkeerden groepen gemaskerde jongeren wegen rond het dichtbevolkte Mong Kok-district van Kowloon, over de haven van het eiland Hong Kong, wat de politie ertoe aanzette meerdere rondes traangas af te vuren en de menigte met de wapenstok te bestrijden.

Lam zei dat ze werd aangemoedigd door Xi's erkenning van haar inspanningen. "Dit jaar is natuurlijk een tamelijk speciaal jaar omdat Hong Kong de afgelopen zes maanden werd achtervolgd door sociale onrust, verstoringen en gewelddaden," zei ze. "Dus bracht ik wat meer tijd door om hen een overzicht te geven van hoe de zaken staan."

Temidden van tekenen van de groeiende economische ellende van de stad, zei Lam dat China zich ertoe had verplicht een gunstig economisch beleid en volledige ondersteuning te blijven bieden, inclusief ontwikkeling in de Greater Bay Area in de provincie Guangdong naast de stad.

Het Comité voor de bescherming van journalisten (CPJ) zei maandag in een rapport dat de persvrijheid in Hong Kong onder steeds grotere druk staat, ondanks de toezeggingen van China om een ​​open samenleving te handhaven. Grote mediabedrijven waren onder Chinees eigendom of invloed van het vasteland gekomen, terwijl gericht geweld potentiële gevaren had onderstreept voor journalisten die de wensen van China betwisten, aldus het rapport.

Gevraagd naar het rapport tijdens een dagelijkse nieuwsbriefing in Beijing op maandag, zei de Chinese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Geng Shuang, dat hij het rapport niet had gezien en dat het geen commentaar waard was.

Hong Kong, waar meer dan 7 miljoen mensen wonen, ging zijn eerste recessie in tien jaar in het derde kwartaal in, vooral in de toeristische en detailhandelssector, die het hardst door de protesten werd getroffen. De luchthaven van Hong Kong rapporteerde de grootste daling van het aantal passagiers in meer dan een decennium in november, bleek uit officiële gegevens die op zondag werden vrijgegeven.

Lam's administratie heeft Hong Kong US$ 3,2 miljard toegezegd, maar analisten zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat dit een grote impact zal hebben zolang de onrust voortduurt. Hoewel het aantal protesten en geweld de afgelopen weken is afgenomen, geniet de pro-democratiebeweging nog steeds brede steun, met gezinnen, kinderen en gepensioneerden die naar recente demonstraties komen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April