Twintig arrestaties in drie landen in 2.200 kg cocainezaak
13 Dec 2019, 04:48
foto
De drugs was aangetroffen in containers rijst van het rijstbedrijf Nivash, die waren aangeboden voor export.


Binnen een samenwerking tussen de autoriteiten van Moldavië, België en Suriname is het gelukt een internationaal opererende criminele drugsbende op te rollen. De bende was gespecialiseerd in cocaïnehandel vanuit Zuid-Amerika (Suriname) naar Europa via een bedrijf in de Oost-Europese republiek Moldavië.

Begin dit jaar werd na een speciale operatie van de autoriteiten in Suriname, 2.200 kilo cocaïne in beslag genomen. De Surinaamse autoriteiten werkten de informatie uit die was verkregen naar aanleiding van zoekopdrachten in Moldavië over een handelsmaatschappij die als correspondent -rijsthandelaar- werd vermeld. In deze zaak werd op 6 januari dit jaar iets meer dan 2.200 kg cocaïne onderschept op de Jules Sedney haven in Paramaribo. Vier verdachten werden daarop aangehouden in Suriname. De arrestaties kwamen een dag nadat het levenloze lichaam van ondernemer Nitender Oemrawingh was aangetroffen op een strand in buurland Guyana. De containers rijst waarin de drugs is ontdekt waren van het rijstbedrijf van Oemrawsingh.

De gemeenschappelijke operatie van de drie landen heeft tot dusver de betrokkenheid van minimaal 37 personen, van wie 20 zijn gearresteerd- aangetoond. Er zijn bij deze actie financiële middelen en andere activa van zo'n 1,5 miljoen euro in beslag genomen. Tevens zijn 12 luxe auto's geconfisqueerd. De verdachten riskeren bij schuld een gevangenisstraf van 7 tot 15 jaar in Moldavië en tussen de 5 en 10 jaar in België.

Begin december 2018 werden gelijktijdige zoekopdrachten uitgevoerd in België en Moldavië, waaruit bewijsmateriaal naar voren kwam dat de activiteit van de criminele bende aantoonde. Speciale inlichtingen- en opsporingsdiensten van al de drie landen hebben onder auspiciën van Europol gewerkt aan de ontmanteling van deze drugsbende.
Advertenties

Monday 30 January
Sunday 29 January
Saturday 28 January