VHP: Geen toestemming dc nodig in Bernharddorp
10 Dec 2019, 00:00
foto
VHP-vergadering vergadering in Bernharddorp te Para. De aspirant-kandidaten zijn bekendgemaakt voor dit district. (Beeld: VHP Mediacommissie)


De VHP ontkent ten stelligste dat zij een vergunning nodig zou hebben om te vergaderen in een dorpsgemeenschap Bernarddorp. Er was toestemming gegeven door de kapitein en dat is voldoende, stelt de partij. De VHP heeft in veel dorpen reeds vergaderd en daarbij was alleen toestemming van de kapitein nodig. Zo is het gegaan in Kwamalasamutu en in veel andere dorpen. Indien de districtscommissaris (dc) dichtbij is, wordt die beleefdheidshalve in kennis gesteld, maar er wordt geen vergunning aangevraagd. 

In het geval van Bernarddorp is de vergadering gehouden in het gemeenschapshuis en behoudt het dorpsbestuur zich het recht voor om wel of geen toestemming te geven voor het gebruik daarvan. De VHP heeft dus met instemming van het dorpsbestuur gewoon haar vergadering gehouden en afgerond. De politie kwam inderdaad ter plaatse, maar heeft de vergadering niet gestopt, zegt de politieke organisatie. 

Wanneer de Districtscommissaris meent dat er in elke dorpsgemeenschap een vergunning voor een vergadering nodig is dan dient hij hierover contact te maken met het lokale dorpsbestuur. Dit dient dan voor het hele land te gelden dus ook voor elk dorp in het district Sipaliwini. 

De grondwet geeft in art. 20 overigens “het recht van vreedzame vereniging en vergadering” met name wanneer de openbare orde niet in het geding is. Dc's zijn steeds meer een verlengstuk van de politiek geworden en zijn er op gebrand om oppositiepartijen het leven zuur te maken, terwijl hun eigen partij geen strobreed in de weg wordt gelegd, zegt de VHP. 
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March