Hong Kong: Tienduizenden in grootste protest in maanden
08 Dec 2019, 20:29
foto
De organisatoren zeggen dat 800.000 mensen zondag hebben deelgenomen aan het protest in Hong Kong. (Foto's: Reuters)


Tienduizenden demonstranten hebben de straten van Hong Kong gevuld in de grootste anti-regeringsdemonstratie in maanden. Voor het eerst sinds augustus stond de politie een protest toe van het Civil Human Rights Front, een pro-democratie groep.

Volgens de organisatoren namen naar schatting 800.000 mensen deel, terwijl de politie het aantal op 183.000 zette. De politie zei dat 11 mensen zijn gearresteerd in razzia's voorafgaand aan de demonstratie en dat een pistool in beslag werd genomen.

De protesten begonnen in juni over een controversiële uitleveringswet en zijn nu geëvolueerd naar bredere anti-regeringsdemonstraties. "Ik zal vechten voor vrijheid tot ik sterf", zei June, een 40-jarige moeder in Victoria Park, waar demonstranten bijeenkwamen.

In een verklaring op zaterdag riep de regering op tot kalmte en zei dat ze "haar les had geleerd en nederig naar kritiek zal luisteren en deze zal accepteren". Aan het einde van de mars zei de regering dat ze ernaar uitkijkt "een uitweg te vinden voor de diepe problemen van Hong Kong via dialoog".

Maandag is het zes maanden geleden sinds een massale bijeenkomst op 9 juni de politieke crisis heeft veroorzaakt in het semi-autonome Chinese grondgebied. Organisatoren van de bijeenkomst, het Civil Human Rights Front, zeiden dat dit de laatste kans van de regering is om aan hun eisen te voldoen, waaronder een onafhankelijk onderzoek naar de afhandeling van de protesten door de politie, amnestie voor de gearresteerden en vrije verkiezingen.

Conflicten zijn de afgelopen maanden steeds gewelddadiger geworden, waardoor de vraag rijst hoe de onrust kan worden gestopt. Sinds juni zijn ongeveer 6.000 mensen gearresteerd en zijn honderden gewond geraakt, onder wie politieagenten.

Toch was de mars van zondag grotendeels vreedzaam, met weinig meldingen van geweld ondanks spanningen die soms hoog opliepen. Toen de mars zijn einde naderde, hielden demonstranten de zaklantaarns van hun mobiele telefoon omhoog en verlichtten de straten terwijl ze anti-regeringsliedjes zongen.

Ondertussen werden het High Court en het Court of Final Appeal vernield en aangevallen met vermoedelijke benzinebommen, zei de politie. De aanvallen op de rechtbanken werden op grote schaal veroordeeld door de organisatoren van de demonstratie, politie en de regering, die zeiden dat "de reputatie van Hong Kong als een stad bestuurd door de rechtsstaat werd ondermijnd".

Eerder zei de politie dat een semi-automatisch Glock-pistool en 105 kogels werden ontdekt tijdens invallen, samen met een aantal messen en knallers. Er werd gezegd dat het de eerste keer was dat een pistool werd gevonden sinds de protesten begonnen.

De stad is relatief rustig geweest sinds kandidaten voor de democratie groots wonnen bij de gemeenteraadsverkiezingen twee weken geleden. Maar de onvrede met de CEO van Hong Kong, Carrie Lam, is niet verdwenen. Veel demonstranten eisen meer concessies van haar regering. "Het maakt niet uit hoe we onze opvattingen uiten, door vreedzaam te marcheren, door beschaafde verkiezingen, de regering zal niet luisteren," vertelde een 50-jarige betoger Wong aan persbureau AFP.

De protesten van Hong Kong begonnen in juni tegen plannen om uitlevering aan China toe te staan. Critici vreesden dat dit de rechterlijke onafhankelijkheid zou kunnen ondermijnen en dissidenten in gevaar zou kunnen brengen. Het wetsvoorstel werd in september ingetrokken, maar de protesten gingen door.

Tot 1997 werd Hong Kong door Groot-Brittannië geregeerd als kolonie, maar keerde daarna terug in handen van China. Onder de regeling "één land, twee systemen" heeft het enige autonomie en hebben zijn mensen meer rechten.
Advertenties