Fabrieksbrand Delhi: Meer dan 40 doden
08 Dec 2019, 14:40
foto
De oorzaak van de brand in de zakkenfabriek in één van de buitenwijken van Delhi is nog onduidelijk.
(Foto: Reuters)


Een grote brand in een zakkenfabriek in de Indiase hoofdstad Delhi heeft 43 werknemers gedood. De brand brak zondagochtend vroeg uit in het vier verdiepingen tellende gebouw in de drukke oude wijk van de stad.

Minstens 100 mensen sliepen in de fabriek, die voornamelijk schooltassen maakt, toen de brand begon. Meer dan 60 zijn gered. Premier Narendra Modi noemde het vuur 'gruwelijk' en heeft zijn deelneming betuigd.

De brandweerlieden van Delhi ontvingen de eerste oproep over de brand vanochtend om 05:22 lokale tijd. Het vuur begon op de lagere verdiepingen en verspreidde zich snel naar de derde verdieping waar arbeiders sliepen.

"We werden wakker met geschreeuw en hulpgeroep", zei Ronak Khan, een 17-jarige die naast de fabriek woont. "Ik zag mensen vastzitten. We vroegen hen om naar het dak te gaan zodat we hen konden redden, maar ze konden niet naar boven komen."

Het gebied waar de fabriek zich bevindt - Azad Market - is een web van smalle steegjes, waardoor het moeilijk was om de brand te bereiken. Redders moesten slachtoffers één voor één op hun schouders dragen, terwijl brandweerlieden raamroosters wegsnijden om toegang te krijgen tot het gebouw.

Een lokale brandweercommandant vertelde BBC dat het gebouw geen behoorlijke brandvergunning had en illegaal als fabriek functioneerde. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is, maar er is een onderzoek ingesteld.

Een voorlopig onderzoek en ooggetuigen verklaringen suggereerden een kortsluiting. De familieleden van slachtoffers zijn op zoek naar informatie. Een man vertelde het PTI-bureau van India dat zijn broer binnen was. "Ik kreeg een telefoontje van zijn vriend om te melden dat hij tijdens het incident gewond is geraakt. Ik heb geen idee naar welk ziekenhuis hij is gebracht," zei hij.

Indiase steden hebben vaak dodelijke branden gezien. De belangrijkste factoren daartoe zijn een lakse houding voor veiligheidsvoorschriften en een slechte bouwplanning. Indiase politici hebben hun afschuw geuit over de brand.

"Het vuur in Anaj Mandi in Delhi op Rani Jhansi Road is buitengewoon gruwelijk," tweette premier Modi. "Mijn gedachten zijn bij degenen die hun geliefden hebben verloren. Ik wens de gewonden een snel herstel toe. De autoriteiten bieden alle mogelijke hulp op de plaats van de tragedie."

Minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah noemde het een "tragisch verlies van kostbare levens".
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April