Van der San: Bouterse kan wel deelnemen aan de verkiezing
07 Dec 2019, 19:19
foto
Eugène van der San vrijdagavond in Ocer. (Foto: René Gompers)


Eugène van der San, die deel uitmaakt van het juridische team van Desi Bouterse, heeft vrijdagavond in Ocer uitgelegd dat ondanks de veroordeling hij deel kan nemen aan de verkiezingen. Hij somde op aan welke vereisten voldaan moet worden om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Bouterse voldoet aan al de eisen, ondanks zijn veroordeling tot 20 jaar cel. "Niemand kan hem stoppen om deel te nemen aan de verkiezing". 

Krachtens de Grondwet hoofdstuk X vanaf de artikelen 55 tot en met 60 is de grondslag geregeld en nader uitgewerkt in de Kiesregeling de artikelen 3, 4, 5 en 6 voor wat betreft de kiesgerechtigden. Deze personen behoren voor te komen op de kiezerslijsten bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken, verduidelijkt Van der San. De kiesgerechtigden zijn allen Surinamers met de Surinaamse nationaliteit en in Suriname woonachtig. Ze zijn ingezetene en hebben de leeftijd van tenminste 18 jaar bereikt. Deze groep personen geniet zowel het actief als passief kiesrecht.

Waarom kan Bouterse wel aan de verkiezingen deelnemen?
Uitsluitend op grond van artikel 58 van de Grondwet nader uitgewerkt in artikel 6 van de Kiesregeling kan een kiesgerechtigde worden uitgesloten van één der rechten om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. "Alle andere theorieën kunnen worden gerangschikt onder de noemer gebakken lucht. Actief kiesrecht  is het recht om te kunnen stemmen, je stem uitbrengen en passief kiesrecht is het recht om gekozen te worden. Dus men kan op jou stemmen als kandidaat," benadrukt Van der San. 

Deze organieke wet is tot stand gekomen als Kiesregeling in 1987 (S.B. 1987 no. 73) en is in de vorm van een decreet tot stand gekomen, hetgeen inhoudt dat het door de benoemde Assemblee is goedgekeurd. Bij de inwerkingtreding van dit decreet  is de Kieswet S.B. 1977 no. 53 vervallen. "Wanneer ik deze wettelijke regelingen van de Republiek Suriname in ogenschouw neem, en projecteer  tegen een verhaal over politieke gevolgen voor Bouterse ingevolge onze Grondwet, dan kom ik tot de conclusie dat dit verhaal kennelijk is verschenen in een droom. U kent dat lied in mijn dromen.
Er wordt zo vaak geschermd met in het licht van onze democratie. Wel laat mij ook erop wijzen dat een staatsgreep, in tegenstelling tot de democratie een objectief fenomeen is dat nergens ter wereld strafbaar is gesteld. Je kunt'een poging tot', strafbaar stellen", gaat Van der San verder op het onderwerp in. 
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April