Brazilië: Politie grijpt in bij goudsmokkel Venezuela-grens
07 Dec 2019, 21:21
foto
Illegale goudkoorts in de leefgebieden van de Yanomami inheemsen in Brazilië is een ware ramp geworden. Ze zijn er met duizenden die naar goud zoeken in het reservaat.


De Braziliaanse politie lanceerde vrijdag een operatie om een ​​smokkelring te verbreken, die naar verluidt 1,2 ton illegaal goud heeft geëxporteerd. Het goud is sinds 2017 gekocht van illegale mijnwerkers in het grensgebied tussen Brazilië en Venezuela.

De federale politie voerde 85 huiszoekingsbevelen uit in vijf deelstaten als onderdeel van een onderzoek gericht op de noordelijke deelstaat Roraima. Ze doorzochten ook de kantoren van een bedrijf genaamd RBM in Sao Paulo dat verdacht wordt van het witwassen van goud voorafgaand aan de export, zei een woordvoerder van de politie.

Het bedrijf, gespecialiseerd in het kopen van edele metalen, gevestigd in Caieras in het binnenland van Sao Paulo, heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Reuters. Volgens de website van het bedrijf is het motto: "We werken om uw product om te zetten in waarde."

Het goud is afkomstig uit het inheemse reservaat Yanomami in Roraima, dat zich uitstrekt over de grens met Venezuela en waar het aantal illegale mijnwerkers sinds vorig jaar met duizenden is gestegen, zei de woordvoerder. Volgens sommige berichten zijn 10.000 illegale mijnwerkers het reservaat Yanomami binnengevallen sinds de verkiezing van de rechtse president Jair Bolsonaro, die zei dat hij van plan is een einde te maken aan een grondwettelijk verbod op mijnbouw in tribale gebiedsdelen.

Goud dat wordt gemijnd in het zuiden van Venezuela kwam ook over de grens. De politie zei in een verklaring dat Brazilië drie Venezolaanse zakenlieden zoekt die leden zijn van de criminele organisatie. De politie schatte dat het door de bende gesmokkelde goud meer dan US$ 55 miljoen waard was. Verschillende federale en staatsinkomsten zijn in onderzoek voor het helpen witwassen van het illegale goud met documenten waarin staat dat het schroot was.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March