Cicad brengt drugsrapport Suriname uit
02 Sep 2019, 00:03
foto


Cicad, het anti-drugsorgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) merkt met bezorgdheid op dat Suriname geen nationaal drugsplan of –strategie heeft. Dit is een van hun evaluatiepunten in het onlangs verschenen landenrapport over drugsbeleid 2019. Suriname onderging in 2018 de 7e evaluatieronde over de periode 2014 – 2018.

Vorige week verwees de CFATF, de Caraïbische tak van de Financial Action Task Force (FATF) namens de OAS naar het multilaterale evaluatiemechanisme (MEM) 7e ronde nationale evaluatierapporten over het drugsbeleid 2019 van de OAS-lidstaten. De landenrapporten werden op deze wijze formeel uitgebracht en via de sociale media gepubliceerd.

In de eerste categorie ‘Institutionele versterking’ maakt de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Controle op Drugsmisbruik (Cicad) de opmerking dat Suriname wel een drugsplan had, maar dat verliep in de 6e evaluatieronde over de periode 2013-2014. Tijdens de 7e evaluatie had ons land geen nationaal drugsplan of –strategie meer.

Het evaluatierapport bestaat uit vijf categorieën (hoofdstukken) die verder zijn opgedeeld in totaal 29 doelstellingen en evaluaties. De overige vier hoofdstukken gaan over vraag- en aanbodvermindering en internationale samenwerking. In het rapport over de periode 2014 – 2018 worden de eerdere 6 evaluaties met periodes aangehaald. Wat had Suriname toen in orde, ingesteld, welke informatie was beschikbaar en wat is er nu niet of juist wel. Er is gekeken naar wet- en regelgeving, maar vooral ook naar uitvoeringsprotocollen en controlemechanismen bij die wetten.

Ontbreken data en studies
Veel kritische opmerkingen gaan over het ontbreken van data, preventieprogramma’s voor specifieke groepen en gerichte studies. Zoals Suriname geen onderzoek heeft gedaan over de vermindering van de vraag naar drugs. Het beschikt ook niet over enige informatie over de afname van het aanbod, de handel en aanverwante zaken.

In het rapport staat dat Suriname geen protocollen of operationele procedures heeft voor het opsporen, onderzoeken en ontmantelen van laboratoria of voorzieningen voor de illegale verwerking of vervaardiging van drugs. “Het land heeft echter wel programma's om drugs op te sporen en in beslag te nemen, via monitoring, inspecties of controleposten over land, rivier- en zeetransportroutes, maar niet door de lucht” leest een passage.

Cicad noteert dat de bevoegde autoriteiten het Korps Politie Suriname, het Landregistratie- en Landinformatiesysteem (GLIS) en het Openbaar Ministerie verantwoordelijk zijn voor het beheer van in beslag genomen en verbeurde middelen. Maar er zijn geen regels om de verantwoording en transparantie van de administratie van de in beslag genomen goederen te faciliteren. Het rapport gaat zo 30 pagina’s door met doelstellingen waaraan Suriname wel of niet voldoet.

CFAFT-toelichting
Volgens de CFATF toelichting is MEM een ‘peer review-proces’ dat de voortgang meet van de acties die door de OAS-lidstaten zijn ondernomen om het drugsprobleem en aanverwante misdaden aan te pakken. In de landenverslagen zit de nadruk op de sterke en zwakke punten en wordt nationaal dialoog tussen beleidsmakers aangemoedigd. De CFATF legt in zijn verwijzing naar de landenrapporten de focus op ‘controlemaatregelen’, waar onder andere informatie staat over de wettelijke kaders van de Caribische landen om het witwassen van geld afkomstig van drugshandel tegen te gaan.

Voor de MEM 7e evaluatieronde zijn onder andere een evaluatievragenlijst en -handboek, het procedureel handboek en een activiteitenkalender gebruikt. De documenten zijn goedgekeurd tijdens de 62e reguliere sessie in december 2017. Hierna begon de evaluatieronde in 2018, gevolgd door de publicatie in 2019 van het nationaal evaluatierapport over het drugsbeleid. Landen worden geëvalueerd op hun uitvoering van het Inter-Amerikaanse Actieplan inzake Drugsbestrijding (2016-2020) van Cicad. Dit is in overeenstemming met de doelstellingen van de Verenigde Naties (VN) speciale sessie (UNGASS) 2016 en VN voor Duurzame Ontwikkeling 2030.

Cicad besluit het evaluatierapport door Suriname aan te moedigen om in overeenstemming met zijn nationale situatie het Actieplan volledig uit te voeren!
Advertenties