Parmessar: 'Particulieren moeten groot worden'
04 Jun 2019, 05:18
foto
Minister Rabin Parmessar luistert naar een vraag tijdens de interrupties in De Nationale Assemblee, maandag. (Foto: Raoul Lith)


De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Rabin Parmessar, is in De Nationale Assemblee (DNA) maandag breedvoerig ingegaan op het Agro industriepark-project dat het ministerie aan het voorbereiden is. “LVV zal niet als concurrent optreden, maar wij zullen de lokale producenten in de ruimste zin van het woord stimuleren. De particulieren moeten groot worden en LVV faciliteert”, laat de bewindsman enthousiast optekenen. 

Parmessar benadrukt het belang van het hebben van een goede voorbereiding, want het ministerie streeft ernaar om dit jaar nog hiermee te starten. Volgens Parmessar is er enorm veel belangstelling voor het project. “Het is een sector die enorm veel potentie heeft. We moeten gaan naar de niet traditionele markten. Het is makkelijk gezegd, maar het heeft veel input nodig”, merkt de minister op. Hij somt de vooruitzichten van het Agro Industriepark op; een pluimveebedrijf voor de productie van vlees en eieren, met een productie van 5 miljoen eieren per jaar en 2000 ton vlees per jaar; een melkveebedrijf, hier wordt gedacht aan melkkoeien met een productie van 4.2 miljoen liter melk per jaar; een groentebedrijf. “Voor alle duidelijkheid, er wordt gelet op de afzetmarkten en dat is niet alleen Suriname. We moeten de kant van Caricom opgaan”, vindt Parmessar. 
 
Wendell Asadang (NDP) maakt van de gelegenheid gebruik om aandacht te vragen voor de agrarische sector in zijn district, Brokopondo. “Brokopondo is een landbouwdistrict. Ik druk de minister op het hart om naar dit district te kijken. We kunnen niet iedereen bij de overheid in dienst nemen, maar als bedrijven opgericht kunnen worden of de mensen gestimuleerd kunnen worden om de landbouw en veeteelt van de grond te laten komen, dan ontstaan er ook banen. Het district heeft de potentie getoond”, luidt de opmerking van Asadang. Parmessar antwoordt hierop dat LVV er niet alleen is voor de kustvlaktes, omdat er ook in de districten veel potentie is. “De mensen buiten de kustvlakte hebben daar ook recht op”, zegt de minister. Hij haalt daarbij de noodzaak van voorlichters met agrarische kennis aan. 

Minister Parmessar geeft aan dat binnenkort een sollicitatieoproep vanuit LVV de deur uitgaat. Hij roept meteen eenieder op met een afgeronde agrarische mbo/hbo-opleiding om gauw te solliciteren. “Het is geen geheim dat in sommige streken helaas LVV-voorlichters niet equipt zijn en daar moeten wij ons voor schamen. LVV heeft voorlichters nodig, we moeten iedere boer kunnen ondersteunen en dat is onze target. We hebben een kopgroep al getraind en we hebben een druk programma voor deze trainers, namelijk het programma “Train the Trainers in het hele land. De mensen die solliciteren krijgen geen standplaats in Paramaribo, maar in de overige districten”, deelt de minister mee. 

Yvanka Ozir-Awailame

Advertenties