Onderzoek bij Grassalco over diefstal goud en steenslag
06 May 2019, 07:50
foto
Sergio Akiemboto, president-directeur van staatsmijnbouwbedrijf Grassalco.


De politie is bezig met een onderzoek waarbij een hoeveelheid goudhoudende erts tijdens het productieproces is ontvreemd bij staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco. Ook is er fraude geconstateerd bij steenslag transport en verkoop. President-directeur Sergio Akiemboto om een reactie gevraagd, bevestigt tegenover Starnieuws dat er een diepgaand onderzoek gaande is. Bij Maripaston zijn elf medewerkers op non-actief gesteld. Drie van hen zijn aangehouden. 

Akiemboto zegt dat tijdens reguliere audits binnen de twee operaties de onregelmatigheden zijn ontdekt. Bij goud is er terstond aangifte gedaan van georganiseerde diefstal. De procedures zijn aangescherpt. Avonddiensten voor het scheiden van goud zijn stopgezet. De managementstructuur is gewijzigd. Er is nieuw personeel aangetrokken. Fysieke en camerabeveiliging zijn opgevoerd. "Dit fenomeen komt al te vaak voor bij het runnen van deze kleine pilot-plants en wij zullen het beter beheersen wanneer wij hebben geïnvesteerd in onze moderne productieplant. Daarvoor zijn wij in de afrondende fase van onze zelf gefinancierde exploratieprogramma om een goudreserve vast te stellen welke de investeringen van deze moderne plant zal rechtvaardigen.  Het zal een unicum zijn voor Grassalco," zegt de topman van Grassalco. 

De transportafspraken over steenslag worden drastisch gewijzigd, omdat gebleken is dat enkele externe transporteurs gecollaboreerd hebben om het steenslag weg te nemen. Verkopen zullen voornamelijk vanuit Paramaribo geschieden. Een nieuw managementteam is reeds aangesteld.  Het interne onderzoek is nog gaande. Nieuwe afspraken voor export van steenslag naar Guyana zijn onder andere hierdoor on hold gezet. 

"Naar aanleiding van enkele 'schimmige gebeurtenissen' is op eigen initiatief een fraude en security assesment gedaan in de periode van 31 maart tot 13 april. Er zijn enkele constateringen welke terstond zijn aangepakt en weer enkele die nader onderzocht zullen worden. Zo wordt er in dat kader een forensisch accountant ingehuurd. De maatregelen zullen niet uitblijven. Wie er met ontslag moet, zal worden ontslagen en ik zal er zeker niet voor schromen om op te sluiten wie schuldig bevonden wordt. Ik leid geen criminele organisatie, maar een bedrijf met enorm veel potentie dus zal ik niemand de ruimte bieden om mij te criminaliseren," voert Akiemboto aan. Hij deelt mee dat interne maatregelen conform de 'code of conduct' nu uitgevoerd worden.  

Eind van de maand, uiterlijk begin juni, zullen de noodzakelijke trainingen voor het personeel worden verzorgd. De medewerkers moeten in staat zijn om frauduleuze handelingen te signaleren en aan de bel te trekken. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April