Guyanese ambassadeur houdt lezing over Cheddi en Janet Jagan
10 Mar 2011, 21:00
foto
De Guyanese ambassadeur Merlin Udho, hield een lezing over het leven van Cheddi en Janet Jagan, die beiden president zijn geweest.


De Guyanese ambassadeur, Merlin Udho, hield woensdagvond een lezing over het leven van wijlen president Cheddi Jagan en diens partner Janet Jagan van Guyana. De Nickeriaanse Guyanezen waren hiervoor uitgenodigd bij het Guyanese consulaat in het district. Udho benadrukt dat het echtpaar Jagan (nu wijlen) de grondlegger is geweest van de nu stabiele economie van het land.

Udho zegt dat ze het echtpaar als kind heeft meegemaakt en een goede verstandhouding met ze heeft gehad. Ze vertelde een stukje geschiedenis over de legendarische personen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de People's Progressive Party (PPP) opgericht door de tandarts Cheddi Jagan. In 1953 was Jagan zes maanden premier, maar moest, toen hij arbeidswetgeving wilde moderniseren, onder druk van de Britse autoriteiten aftreden. De Britse gouverneur, Sir Alfred Savage stelde Jagan tot 1957 onder huisarrest. De PPP was bedoeld als multi-etnische partij, maar in 1957 scheidde de Afro-Guyaanse Forbes Burnham zich van de PPP af en richtte het People's National Congress (PNC) op.

Echtgenote Janet was een Guyanese politica en schrijfster van Amerikaanse afkomst. Ze was van 1950 tot 1970 algemeen secretaris van de PPP. Van 1957 tot 1964 was ze minister van Arbeid en Gezondheid in de regering van haar man. Sinds 1976 was Jagan parlementslid en in 1997 was ze korte tijd eerste minister, na het overlijden van haar man. Van december 1997 tot augustus 1999 was ze president van Guyana. Ze kampte met haar gezondheid en werd opgevolgd door Bharrat Jagdeo. Janet Jagan overleed in maart 2009
.

In 1992 werden de eerste vrije en eerlijke parlementsverkiezingen gehouden. Deze werden gewonnen door Cheddi Jagan, de voorzitter van de PPP. Jagan voerde een economisch beleid gebaseerd op vrije markt principes. Jagan overleed in 1997.

In de jaren tachtig werkten veel Guyanezen als gastarbeiders in Suriname, maar in de jaren negentig groeide de economie van Guyana fors, en keerden veel Guyanese arbeiders uit Suriname naar hun eigen land terug. Toch zijn heel wat Guyanezen zich blijven vestigen in Suriname. Udho zegt dat ze altijd terug kunnen keren naar hun land. “Educatie is gratis in Guyana en de medische zorg kost minder daar. Voel je vrij om je land te bezoeken en diensten van het land te gebruiken”, aldus Udho.

(Wanita Ramnath)
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April