Guyana waarschuwt Venezuela voor escalatie zeegrens
08 Jun 2015, 09:57
foto
De nieuwe kaart van de Venezolaanse grenzen, zoals aangegeven in het jongste decreet van president Nicolas Maduro.


De spanningen tussen Guyana en Venezuela zijn in het weekend toegenomen. Venezuela heeft per decreet zijn territoriale wateren opnieuw gewijzigd, waarbij hij een offschore gebied waar een grote olievoorraad is gevonden tot zijn gebied verklaart.

Buurland Venezuela claimt al twee derde van het grondgebied van Guyana, van de oostgrens tot aan de Essequibo rivier. Het geschil tussen beide buurlanden is uitgegroeid tot het grootste territoriaal geschil van Latijns-Amerika. Caracas was eerder ook betrokken bij geschillen over de territoriale zee met zijn Zuid-Amerikaanse buren. Steeds weer gaan de geschillen over het lot van minerale rijkdommen.

De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Carl Greenidge, zal de Venezolaanse ambassadeur in zijn land ontbieden om uitleg te vragen. Hij wil weten waarom Caracas zijn maritieme grens verder heeft uitgebreid met een offshore gebied waar de Amerikaanse oliegigant Exxon Mobil, onlangs een enorme olievoorraad heeft gevonden. De oliegigant heeft een concessie voor het gebied gekregen van de Guyanese regering.

Zaak in onderzoek
Minister Greenidge zegt dat zijn ministerie bezig is de inhoud van het Venezolaans Staatsblad van 27 mei 2015 te onderzoeken. In het staatsblad zijn de coördinaten van de maritieme grens met Guyana aangegeven, en volgens Georgetown lijkt het erop dat Caracas de grens heeft uitgebreid. Brigadegeneraal Mark Phillips, hoofd van de Guyanese Defensie, wilde alleen kwijt dat de militaire en civiele autoriteiten het decreet van de Venezolaanse president Nicolas Maduro bestuderen.

"Die zaak wordt nu onderzocht. Het wordt onderzocht door het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt bestudeerd door iedereen, alle belangrijke actoren, waaronder het leger. Iedereen besteed er aandacht aan," vertelde hij aan AFP.
De voormalige Guyanese ambassadeur in Venezuela, Odeen Ishmael, zegt dat Caracas in zijn laatste decreet dat al de territoriale wateren in de 200 mijl zone opeist en blokkeert hij daarmee Guyana de toegang tot hulpbronnen in dat gebied van de Atlantische Oceaan.

In tegenstelling tot een eerste decreet van de Venezolaanse president Raul Leoni in juli 1968, dat ogenschijnlijk de soevereiniteit over een 12-mijl strook van het continentaal vlak langs Guyana’s Essequibo kust opeist, neemt Maduro in zijn wet een olie-rijke concessie mee die Guyana heeft verleend aan de Amerikaanse olie- giant Exxon Mobil.

Voorafgaand aan de aankondiging van de olievondst van Exxon-Mobil vorige maand, had Venezuela de Guyanese dochteronderneming tot twee keer toe gewaarschuwd tegen voortzetting van de zoektocht naar olie. “Het maritieme gebied en de hele Essequibo regio - de landoppervlak van het oosten van Venezuela tot de Essequibo rivier – zijn deel van zijn grondgebied,” stelde Caracas.
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October