Salons misleiden klanten; overheid kan niets doen
06 Nov 2012, 02:00
foto


Diverse salons en instituten, die paramedische beroepen uitoefenen, maken zich schuldig aan misleiding en bedrog. Zo wordt er volop geadverteerd over opleidingen en cursussen, maar komen deze niet overeen met de realiteit. Daarnaast worden diensten aangeboden door personen die vaak onbevoegd zijn en ook niet voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen. Dit gebeurt omdat er geen controle is.

Purcy Olivieira, voorzitter van de Beroepsvereniging voor Werkers binnen de Verzorgende gezondheidszorg (BWV) uit zijn ernstige zorgen over de verkorte inferieure opleidingen tegenover Starnieuws. Olivieira vindt het vreselijk dat de tijdsduur van de zogenaamde opleidingen voor schoonheidsverzorging, kappers, manicure, pedicure en visagie heel kort zijn, terwijl er fors neergeteld moet worden. “De mensen worden ernstig misleid en bedrogen. Zo kan je bij bepaalde salons binnen drie tot zes maanden een volledige opleiding van twee jaar afronden. Dit kan toch niet, want het gaat om mensen hun lichaam”, benadrukt Olivieira.

Waarschuwingsbrief
De inhoud van de opleiding voldoet volgens Olivieira niet aan de eisen om het beroep uit te oefenen. Daarnaast worden de opleidingen verzorgd door personen die zelf nog een training nodig hebben. Verder geven adverteerders aan dat de diploma’s en certificaten erkend zijn, terwijl dat helemaal niet het geval is.

De BWV heeft de mensen die zich hieraan schuldig gemaakt hebben een waarschuwingsbrief gestuurd. “We worden vreselijk bedreigd, maar als er geen gehoor aan wordt gegeven, worden de bedrijven op een zwarte lijst geplaatst die naderhand gepubliceerd zal worden”, beweert Olivieira.

Kritisch zijn
Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel (KKF), merkt op dat iedereen zich met een diploma of certificaat mag inschrijven. Deze branche is niet vergunningplichtig. Naarendorp benadrukt dat de klant kritisch moet zijn. Het is erg belangrijk om goed na te gaan waar je de lessen wil volgen en of deze personen wel gekwalificeerd zijn. Kijk of de personen hun diploma’s kunnen tonen en ga na waar de studie gevolgd is, stelt Naarendorp.

"Op deze manier kan aardig wat narigheid voorkomen worden. Daarnaast dient de overheid ook controle uit te oefenen. Maar de overheid kan niet alles, dus de klant moet voor zichzelf kritisch zijn”, legt Naarendorp uit. Hij zegt dat de consument zich in deze zou kunnen beschermen door van degene bij wie hij gebruik zal maken van de dienst, te eisen dat er wordt aangetoond dat deze gediplomeerd en bevoegd is om het beroep uit te oefenen.

Klant moet opletten
Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie (HI) deelt mee dat deze branche vrijgegeven is. HI en het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling hebben geen deskundigen in huis om inhoudelijk de kwaliteit van de aangeboden opleidingen te screenen. Daarom adviseert de bewindsman, net als Naarendorp, de klant om op zijn hoede te zijn. Hij merkt op dat er een commissie in het leven geroepen zal worden om deze branche te ordenen. Maar, dit zal pas tegen maart van het volgende jaar zover zijn.

Ook het onderzoek van Starnieuws heeft uitgewezen dat enkele adverteerders van deze branche zich schuldig maken aan bedrog. De opleidingen van twee jaar worden in drie maanden afgerond. Ook wordt er gesproken over erkende diploma’s en certificaten, wat niet op waarheid berust. Verder kloppen de aangeboden prijzen van de advertentie niet. Olivieira, Naarendorp en Sapoen benadrukken dat elke bevoegde specialist een diploma als bewijs van geschiktheid in de zaak moet hebben hangen waar de klant goed zicht op kan hebben.
Advertenties