Opwarming aarde bedreigt opmars China
18 Jan 2012, 21:00
foto


De opwarming van de aarde is een bedreiging voor de opmars van China naar welvaart. Verminderde oogsten, rivieren die zich terugtrekken, meer droogtes en overstromingen, zijn de gevolgen van de opwarming voor China.

In het jongste rapport van de overheid wordt de klimaatverandering geëvalueerd. Er zullen grote verschuivingen optreden in de manier waarop het land zijn onderdanen voedt, voorspelt het rapport. De waarschuwingen staan in het 'Tweede Nationaal evaluatierapport over klimaatverandering’, die de voordelen van wetenschappelijke kennis over de gevolgen en kosten van de opwarming van de aarde voor China beoordeelt. Het Aziatische land is 's werelds op één na grootste economie en de grootste uitstoter van broeikasgas vervuiling.

Gevoed door broeikasgassen van de industrie, het transport en het verschuiven van grondgebruik vormt de opwarming van de aarde een lange termijn dreiging voor de welvaart, gezondheid en voeding van China, stelt het rapport. Het is waarschijnlijk dat de economie van China in omvang in de komende decennia zal rivaliseren met die van de Verenigde Staten van Amerika, wat zal leiden tot grotere gevolgen.

Grimmige omstandigheden
"China staat tegenover uiterst grimmige ecologische en milieutechnische omstandigheden onder de invloed van constante opwarming van de aarde en die de regionale omgeving van het land veranderen", zegt het 710-pagina's tellende rapport. Het document is eind vorig jaar officieel bekendgemaakt, maar is onlangs vrijgegeven voor het publiek.

Toch, zal het verval van de stijgende uitstoot van kooldioxide van China - het belangrijkste broeikasgas bij het verbranden van fossiele brandstoffen- pas na ongeveer 2030 beginnen, met de grote ondergang na de eerste helft van de eeuw, aldus het rapport. Als er geen maatregelen worden genomen tegen de opwarming, zal de graanproductie in het dichtstbevolkte land ter wereld tegen 2050 met 5 tot 20 procent dalen. De mogelijke verliezen kunnen in bedwang worden gehouden door een verbeterde gewas keuze en landbouwpraktijken, alsmede een toename van irrigatie en kunstmest te gebruiken.

China is 's werelds grootste consument van granen en heeft zich in toenemende mate gewend tot buitenlandse leveranciers van maïs en sojabonen. Het rapport is geschreven door teams van wetenschappers onder toezicht van ambtenaren. Het volgt op een eerste beoordeling dat is uitgebracht in 2007. Het document maakt geen beleid, maar biedt een basis van bewijs en de prognoses die het beleid zullen vormgeven.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April