Boscompensatie-plan Guyana blijft op papier
20 Dec 2011, 10:00
foto


Guyana heeft na tientallen jaren dat hij afhankelijk was van de ontvangsten uit de bauxiet-, hout- en goudsector, voorgesteld dat rijke buitenlanders betalen om zijn tropische Zuid Amerikaanse regenwouden te beschermen. Het land heeft het voorstel vijf jaar geleden gedaan.

Het idee is onthaald als een innovatieve manier om economische ontwikkeling te stimuleren en vernietiging van het regenwoud te voorkomen. Het Iwokrama reservaat, de thuisbasis van duizenden soorten bomen, een breed scala aan orchideeën en wilde dieren, van kaaimannen tot zeldzame tropische vogels, is daar het voorbeeld van.
Het initiatief heeft er zelfs toe geleid dat het milieuprogramma van de Verenigde Naties deze overnam en voormalig president Bharrat Jagdeo uitriep tot ‘Kampioen van de Aarde.’ Maar vandaag heeft Guyana nog steeds moeite om de projecten van de grond te krijgen.

Financiering
Het land is tot nog toe niet in staat gebleken om een substantiële financiering los te krijgen van een klimaatfonds dat Noorwegen heeft opgericht. Guyana is grotendeels niet in staat om goedkeuring te krijgen voor zijn voorstellen hoe het geld te besteden. Een afzonderlijke overeenkomst dat bedoeld was om de bossen te behouden en tegelijkertijd tegenprestatie te leveren aan de private investeerders, is nooit van de grond gekomen.
"Er is wat frustratie hierover geweest," zegt de pasgekozen president Donald Ramotar, aan Reuters. "Maar we hebben nog steeds het gevoel dat Guyana moet worden gecompenseerd voor de waarde van zijn regenwouden, omdat ze cruciaal zijn voor behoud van de mensheid."

Guyana's kwestie belicht de hindernissen waarmee een veelgeroemde wereldwijde milieu initiatief wordt geconfronteerd. Minder uitstoot door ontbossing en degradatie (REDD) dat tot doel heeft prikkels te creëren voor het voorkomen van ontbossing en een monetaire waarde te bepalen voor natuurlijke hulpbronnen die vaak als vanzelfsprekend worden beschouwd. Donorregeringen aarzelen om de bescherming van het regenwoud te financieren vanwege de corruptiegevoeligheid. Het is onwaarschijnlijk dat particuliere investeerders bescherming van de bossen als rendabel zien, zonder dat daaraan een uitgebreide wereldwijde uitstoot verdrag, is gekoppeld. De wereld is nog steeds niet in staat gebleken tot een juridisch bindend overeenkomst te komen over het klimaat. Ook op de VN-klimaattop in Durban, Zuid Afrika, deze maand is het niet gelukt.

Trage start
De problemen Guyana’s plan lopen parallel met een even trage start van een initiatief in Ecuador. Buitenlandse naties zouden het land betalen om geen olie te exploiteren die zich onder het ongerepte regenwoud van Yasuni bevindt. Er zijn weinig financiële toezeggingen daartoe gedaan. Ondanks de trage vooruitgang, benadrukken klimaatexperts dat de bosbouw afspraken een cruciaal onderdeel zijn van de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Ongeveer 20 procent daarvan is afkomstig van ontbossing.

Bradford Allicock, stamhoofd van de Fairview Village in het Iwokrama reservaat in Guyana is het daarmee eens. Hij zegt dat dergelijke plannen de bosbewoners stimuleren om hun milieu te beschermen. "Het maakt veel uit. We blijven jagen, vissen en planten en verzamelen uit het bos,” zegt Allicock (43). In zijn dorp dat veelal bestaat uit houten huizen, zijn tekenen van modernisering te zien; van een nieuwe school en gezondheidscentrum tot luidsprekers waaruit reggae versies van kerstliedjes klinken.
Allicock hoopt dat de dorpelingen in staat zullen zijn om zonnepanelen te installeren als onderdeel van een overheidsprogramma om duurzame energie te leveren aan inheemse gemeenschappen. Oorspronkelijk was Guyana van plan om dit project te betalen uit het klimaatfonds. Door vertragingen bij het verkrijgen van goedkeuring, financiert de overheid het zelf.

Noorwegen heeft gezegd dat hij tot 2015 ongeveer US$ 250 miljoen kan bieden voor ecologisch duurzame economische ontwikkeling als Guyana verdere ontbossing kan voorkomen. Met de gelden zou Guyana de effecten van klimaatverandering op zijn eigen economie kunnen compenseren. Volgens de Wereldbank heeft Guyana tot nu toe slechts US$ 305.000 uit dat fonds ontvangen. De Wereldbank treedt op als fondsbeschermer en financiert in overleg projecten die koolstofarme ontwikkeling stimuleren.
Advertenties