Canada staakt Kyoto Protocol
28 Nov 2011, 20:30
foto
President Jacob Zuma van Zuid-Afrika (midden) met Christiana Figureres, hoofd van het VN-Raamverdrag inzake klimaatverandering, bij de opening van de klimaattop in Durban, Zuid-Afrika.


Canada zal geen verdere bezuinigingen op de uitstoot van broeikasgassen doorvoeren onder het Kyoto Protocol. Het land maakt begin volgend maand een aanvang met zijn formele terugtrekking uit dit mondiaal klimaatsverdrag.

Alhoewel het geen verrassing is, zal het nieuws de woede van de arme landen aanwakkeren. Zij vinden dat de rijke landen hun gedane toezeggingen veertien jaar geleden – toen het protocol werd getekend – verzaken. Arme landen zien het Kyoto Protocol als de enige manier om uitstootvermindering juridisch bindend te maken.

Op de eerste dag van de VN-klimaattop in Durban, Zuid-Afrika kreeg Groot-Brittannië forse kritiek voor zijn ondersteuning voor teerzand. De exploitatie van teerzand gaat gepaard met zware milieuschade, lokaal en mondiaal. Bij de opening van de top hoorden de afgevaardigden de Zuid-Afrikaanse president, Jacob Zuma, pleiten voor betekenisvolle vooruitgang. “Voor de meeste mensen in de ontwikkelingslanden en Afrika, is klimaatverandering een zaak van leven en dood," zei hij. "In deze gesprekken zullen Staten en partijen verder moeten kijken dan hun nationale belangen om een wereldwijde oplossing te vinden voor het algemeen welzijn en profijt van elk mens.”

Canada weigert
De uiteenlopende interpretaties van "nationale belangen" bleven niet lang aan de oppervlakte. Canada verklaarde vier jaar geleden dat hij niet van plan was te voldoen aan zijn Kyoto Protocol-verplichting. Het land moest zijn jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen gedurende 2008-2012 verminderen met 6 procent van het niveau van 1990. In feite is de uitstoot sinds 1990 met ongeveer een derde gestegen.

Slechts een paar uur nadat de gesprekken waren aangevangen in de Durban Conferentie zaal, bevestigde de Canadese minister van Milieu, Peter Kent, tegenover verslaggevers in Ottawa, dat hun betrokkenheid bij Kyoto voorbij was. "We zullen geen tweede verbintenis aangaan met Kyoto," zei hij. "We hebben geen behoefte aan een bindend verdrag."

Vrees schade economie
Sinds de verkiezing van de conservatieve regering Stephen Harper in 2006, wilde Canada zijn standpunt afstemmen op dat van zijn belangrijkste handelspartner, de Verenigde Staten. Ottawa vreest dat zijn economie te lijden zal hebben als zijn uitstootbeteugeling forser is dan dat van zijn zuiderbuur.
Het opzegtermijn van 12 maanden en de huidige reeks van doelstellingen die eind volgend jaar verlopen, is het tijdstip van terugtrekking van Canada uit het Kyoto Protocol vanzelfsprekend. Ottawa komt dan in dezelfde groep als Washington dat zcih onder president George W. Bush terugtrok. Ook Rusland en Japan willen niet verder met de uitstootvermindering onder het protocol. Ze hebben echter nog niet gezegd of ze zich formeel zullen terugtrekken.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April