Ambassadeurs moeten helpen waken over effecten financiële crisis
19 Nov 2011, 08:30
foto
Drie nieuwe ambassadeurs krijgen instructies mee van de president. Van links naar rechts: Aashna Kanhai, Wilfred Christopher en Nirmala Hindori. (Foto: Ramon Keijzer)


Ambassadeurs die door Suriname worden uitgezonden hebben naast hun politieke en diplomatieke missie ook nog de verantwoordelijkheid te helpen waken over de effecten van de internationale financiële crisis die gaande is.

President Desi Bouterse zei vrijdag bij de beëdiging van drie nieuwe ambassadeurs dat het nu van niet te onderschatten belang is dat de regering zich bewapent tegen deze effecten en de uitdagingen van de crisis. “Diplomaten moeten niet alleen in staat zijn de belangen van de natie te behartigen, maar moeten diepgaande analyses maken van ontwikkelingen en tijdig signalen geven waardoor de regering hierop kan inspelen”, zei Bouterse.

Speciale taken
Bouterse beëdigde Nirmala Hindori, permanente vertegenwoordiger bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Washington, Aashna Kanhai gaat naar India en Wilfred Christopher heeft als bestemming België en de Europese Unie. De president herinnerde hen eraan dat de regering als taak heeft de rijkdommen van het land en alles wat de individuele mens beschikt ten volle te benutten. Alle mogelijkheden dienen aangewend te worden die kunnen leiden tot duurzame ontwikkeling.

“We staan aan de vooravond om belangrijke deals te sluiten met multinationals. De regering heeft voor ogen de groots mogelijke voordelen voor de natie te halen en dat zullen we echt waarmaken”, zegt Bouterse. Het buitenlands beleid is volgens hem dan ook een weerspiegeling van de nationale doelstellingen.

Achtergrond
Ambassadeur Kanhai, die tot voorheen geen openlijke politieke affiniteit heeft getoond, is de dochter van raadsman van de president, Irwin Kanhai. Van haar wordt verwacht dat zij de vriendschapsrelatie die Suriname met India heeft ontwikkeld na de onafhankelijkheid, verder verdiept. Bouterse zegt dat, dat land zich niet alleen heeft weten te weren tegen de internationale crises maar er ook voor gezorgd heeft dat het voor zichzelf nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden heeft weten te vinden. Kanhai zal er alles aan moeten doen dat die mogelijkheden ook hun weg vinden naar Suriname.

Christoper, die voortkomt uit de gelederen van de NDP, studeerde in 1985 als eerste Surinamer af van de diplomatenopleiding ‘Rio Branco’ in Brazilië. Hij krijgt de directe opdracht van het staatshoofd mee te waken over de handelsrelatie van Suriname met de Europese Unie, die zijn vastgelegd in de Europese handels overeenkomst (Epa). Zeker als het gaat om de handelsbelangen voor rijst, bananen, die volgens de president een wezenlijke bijdrage leveren aan de economie.

Ook ambassadeur Hindori zegt aan Starnieuws geen uitgesproken politieke overtuiging te hebben. Zij was vele jaren werkzaam geweest op het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft tot haar beëdiging gewerkt op het kabinet van de president. In die functie heeft zij gediend onder de ex-presidenten Jules Wijdenbosch en de twee regeerperioden van Ronald Venetiaan en nu onder Bouterse. Het staatshoofd hield haar voor dat het bij de regering om gaat dat vraagstukken die belangrijk zijn voor de ordening van de natie juist worden geformuleerd. Standpunten die door lid landen van de OAS worden ingenomen mogen op geen enkele wijze negatieve effecten hebben op de Surinaamse gemeenschap.
Advertenties