Surinaamse ambassade Frankrijk geopend
24 Oct 2011, 21:15
foto
Ambassadeur Harvey Naarendorp bij de opening van de Surinaamse ambassade in Parijs. (Foto: Cedric Spier)


De nieuwe ambassade van Suriname te Parijs in Frankrijk, is vandaag geopend door de ambassadeur Harvey Naarendorp en minister Jim Hok, die waarneemt voor minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. De ambassadeur geeft aan nieuwe dimensies te zullen toevoegen aan de relatie tussen Suriname en Frankrijk.

Het beleid van de regering is erop gericht strategische bondgenootschappen aan te gaan met de buurlanden Brazilië, Guyana, en Frankrijk, met name op het gebied van economische politiek.
Er zijn reeds gesprekken gevoerd met gerenommeerde Franse bedrijven zoals UNIVEG een van de grootste tropische fruit importeurs, verder nog met EGIS een van de grootste ingenieursbureaus van Frankrijk, en met TOTAL de grootste olie maatschappij. Met deze bedrijven zal er gesproken worden in werkgroepen.

Voordelen
Minister Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, die waarneemt voor Buitenlandse Zaken, geeft aan dat de opening van de ambassade een toevoeging is aan de capaciteit van Suriname om de overige landen in Europa gemakkelijker te benaderen. Verder zal de ambassade in Frankrijk Suriname de toegang bieden tot de Franse gebiedsdelen in het Caribisch gebied.

De samenwerking met Frankrijk is een bijzonderheid, zegt de bewindsman. Frankrijk en Duitsland zijn de beslissende landen voor de oplossing van het euro-vraagstuk. Hok spreekt de hoop uit dat er op korte termijn een herstel te merken zal zijn van de vliegverbinding tussen Suriname en Frankrijk. Verder komen er meer exportgebieden naar de regio en Frans-Guyana. Wat nu prioriteit geniet, is om samen met Frankrijk en Caricom de sportacademie tot een realiteit te maken.