DSB-directeur Proeve: Woning is een basisbehoefte
17 Oct 2011, 02:00
foto
Sigmund Proeve, directeur DSB Bank.


Sigmund Proeve, directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), zegt dat een woning een basisbehoefte is. Voorzien in huisvesting gaat dwars door economische organisatie of politieke kleur. "Het is onze plicht hieraan mee te werken", zei Proeve zondag bij de opening van de woningbeurs te Hanna's Lust.

Proeve zei dat het hebben van een woning leidt tot rust, die nodig is voor groei. Ontwikkeling zonder groei is volgens hem haast niet mogelijk. De DSB-topper vroeg de overige acht banken, verzekeringsmaatschappijen en financiers om mee te doen met de woningbouwprojecten. "Investeerders die niet meedoen aan dit programma hebben kennelijk geen aspiraties die gebaseerd zijn op wat de samenleving wil", zei Proeve.

Voorbeeld
Proeve is ingenomen met dit project. Hij is blij dat DSB hieraan mag meewerken. Samen met de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) wordt voor de financiering gezorgd. De SPSB richt zich voornamelijk op de 5% rente voor de doelgroep die tussen de SRD 586 en SRD 2.666 verdient. DSB ontfermt zich de groep die 7% rente per jaar moet betalen. Dit geldt voor mensen met een maandelijks inkomen van SRD 2.667 tot SRD 4000. Proeve zei dat de bank, via haar dochter Suritrust, bijkans zestig jaar ervaring heeft in woningfinanciering.

Net als assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wees Proeve op de regelgeving. Hij benadrukte dat dit project een voorbeeld is van hoe de overheid het bedrijfsleven de ruimte geeft om zich te ontplooien. De 35 modelwoning is een investering van ondernemers in het project. De bankier merkte op dat de huizen niet gratis gegeven zullen worden. Er moet worden betaald en daarvoor worden harde afspraken gemaakt met de mensen die in aanmerking voor komen.

Simons zei dat op basis van de grondwet een huisvestigingsbeleid moet komen. Zij heeft al inzage in de concepten die ontwikkeld worden. Da Nationale Assemblee wil nog voor de begrotingsbehandeling de wetgeving in orde maken. Simons zei dat er ook mogelijkheden bekeken worden voor de mensen die minder dan SRD 586 verdienen en ook een dak boven het hoofd moeten hebben.