Extreme hitte verschroeit India, moessonregens verlaat
22 May, 20:48
foto
Jongeren delen een stuk stof om zichzelf te beschermen tegen de zon op een hete zomerdag in Prayagraj, noordelijke staat Uttar Pradesh, India. De hittegolf in de deelstaat zal waarschijnlijk nog twee dagen aanhouden. (Foto: AP)


Delen van India van het noordwesten tot het zuidoosten zetten zich schrap voor meer verzengende hitte maandag, met New Delhi onder een waarschuwing voor zwaar weer, aangezien extreme temperaturen delen van het land treffen. De Indiase Meteorologische Dienst gaf vorige week een hittegolfalarm af voor zeven zuidelijke en centrale deelstaten en breidde het uit naar de hoofdstad en enkele noordelijke deelstaten op maandag toen de zinderende temperaturen het normale niveau overschreden.

Het waarschuwde dat de zinderende hitte de komende dagen zal aanhouden voordat de regens enige verlichting brengen. De zuidwestmoesson is dit jaar enigszins vertraagd en zal in de eerste week van juni toeslaan, waardoor de temperaturen langer hoog blijven dan normaal, zei het.

Toen de temperatuur in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh de 45 graden Celsius  overschreed, kregen sommige delen te maken met stroomuitval die meer dan 12 uur duurde, ondanks een bevel in maart om alle energiecentrales in het land op volle capaciteit te laten draaien om stroomonderbrekingen te verminderen. De hittegolf in de deelstaat zal waarschijnlijk nog twee dagen aanhouden, zei een weerambtenaar.

Honderden gefrustreerde inwoners protesteerden tijdens het weekend buiten elektriciteitscentrales in de buurt van de hoofdstad, Lucknow, en blokkeerden wegen.

"Stroomuitval betekent geen AC's, geen ventilatoren en zelfs geen water. De verzengende hitte heeft ons leven ondraaglijk gemaakt en het gebrek aan stroom vergroot onze ellende”, zegt Ramesh Gupta, een inwoner van Lucknow. Hij zei dat zijn vrouw dit weekend gedwongen was om in de auto te slapen met de airconditioning op de hoogste stand, zodat hun 9 maanden oude baby zou stoppen met huilen.

De verschroeiende hitte dwong veel inwoners van de stad hun toevlucht binnenshuis te zoeken. "We zijn gevangenen geworden van de meedogenloze zomer omdat niemand erop uit wil", zegt Sudhir Sehgal, een leraar.

Sukhai Ram, een tuinman die alleen wordt betaald als hij werkt, werd gedwongen zijn gereedschap neer te leggen. "Ik kan nu niet meer werken. Ik zal werken zodra de zon ondergaat," zei hij, doordrenkt van het zweet.

Melkveehouders verpakten hun melkbussen in jute om te voorkomen dat de melk zou bederven. Bouwvakkers spoelden zichzelf af voor een tijdelijke onderbreking van de stijgende hitte.

De nachttemperaturen stijgen ook, waardoor de vraag naar elektriciteit voor airconditioners en ventilatoren toeneemt.

De belangrijkste zomermaanden - april, mei en juni - zijn altijd heet in de meeste delen van India voordat de moessonregens voor koelere temperaturen zorgen. Maar de afgelopen tien jaar zijn de temperaturen intenser geworden. Tijdens hittegolven kampt het land meestal ook met ernstige watertekorten, waarbij tientallen miljoenen van de 1,4 miljard mensen geen stromend water hebben.

Een studie van World Weather Attribution, een academische groep die de bron van extreme hitte onderzoekt, ontdekte dat een verschroeiende hittegolf in april die delen van Zuid-Azië trof, minstens 30 keer waarschijnlijker was door klimaatverandering.

Door de hitte kwamen vorige maand 13 mensen om het leven tijdens een regeringsevenement in Mumbai, de financiële hoofdstad van India. De hitte heeft sommige deelstaten ertoe gebracht alle scholen een week lang te sluiten.

Wetenschappers zeggen dat de temperaturen in Zuid-Azië minstens 2 graden Celsius heter zijn dan in pre-industriële tijden als gevolg van klimaatverandering. Momenteel is de wereld gemiddeld ongeveer 1,1 tot 1,2 C warmer.

"Toegang tot gezondheidszorg en tot koeloplossingen zoals ventilatoren en airconditioners ontbreekt voor een groot deel van de bevolking in deze regio", zegt Emmanuel Raju, directeur van het Copenhagen Centre for Disaster Research aan de Universiteit van Kopenhagen.

Volgens verschillende wereldwijde klimaatstudies wordt Zuid-Azië beschouwd als een van de meest kwetsbare landen ter wereld voor klimaatverandering. Maar India, het grootste land in de regio en het dichtstbevolkte ter wereld, is momenteel ook de op twee na grootste uitstoter van planeetverwarmende gassen.

Wetenschappers zeggen dat drastische maatregelen om de uitstoot van kooldioxide te verminderen de enige oplossing zijn.

"Hittegolven zullen vaker voorkomen, de temperaturen zullen nog meer stijgen en het aantal hete dagen zal toenemen en frequenter worden" als we broeikasgassen in de atmosfeer blijven pompen, zei Chaya Vaddhanaphuti, een professor aan de universiteit van Chiang Mai in Thailand.
Advertenties