‘1 voor 12’ zoekt hulp voor uitgezette familie
07 Oct 2011, 19:30
foto
De familie Mohabir is op straat gezet. (Foto: '1 voor 12')


Een familie van acht, onder wie een baby van een jaar, is dakloos geworden. De familie Chandraleka Mohabir te Welgedacht-A is donderdagmiddag onder het toeziend oog van de politie te Santo Boma door de deurwaarder uit de woning gezet. Ook het perceel waarop de woning staat, moet de familie verlaten, omdat de rechtmatige eigenares andere plannen ermee heeft. Het gezin deed zijn verhaal tegenover het programma ‘1 voor 12’. Chandraleka Mohabir zegt onaangenaam verrast te zijn door de ontruiming.

Mohabir is van Guyanese afkomst en zegt dat zij het perceelland zestien jaren terug heeft gekocht bij de Multi Purpose Productie Coöperatie. Zij toont twee kwitanties van SRD 10.000 en SRD 1500, als bewijs dat voor het stuk terrein is betaald. “Ik heb nooit enig document, zoals een, bereidverklaring of beschikking van de coöperatie ontvangen”, zegt de vrouw. De toenmalige voorzitter van de coöperatie, die intussen is overleden, had haar steeds voorgehouden dat het perceelland op de naam van haar oudste zoon zou komen te staan als hij achttien zou worden.

Te goeder trouw
Mohabir zegt de wegen voor dit soort zaken niet te kennen en te goeder trouw is afgegaan op wat de mensen van de coöperatie haar voorhielden. Het kan bij de uitgezette familie niet in dat ondanks de bewijzen van de koop nu een andere eigenaar rechten doet gelden. “Waar moeten wij nu naar toe, hoe moeten mijn kinderen naar school”, zegt Monique Cheddi, moeder van de vijf kinderen die ook in het huis woont. De volledige huisraad van de familie is langs de straat gedeponeerd.

De familie zegt nooit eerder een aanmaning gekregen te hebben voor deze ontruiming. Wel heeft zij, toen het probleem ontstond en haar beklag deed tegenover de politie een advocaat in de arm genomen. De zaak staat voor 18 oktober op de rol. Het bevreemdt Chandraleka Mohabir dat vooruitlopend op de behandeling het perceel en huis is ontruimd.

Andere versie
Navraag van ‘1 voor 12’ bij de politie van post Santo Boma werpt een ander licht op het verhaal. Van de politiecommandant Orlando Jacott wordt vernomen dat conform de wet assistentie verleend is aan de deurwaarder, die uitvoering gaf aan een vonnis. “Wij hebben daarbij de nodige assistentie verleend, omdat men vaker deurwaarders belaagt”, zegt Jacott. Volgens hem heeft de deurwaarder de mensen meerder malen aangezegd het terrein en huis te ontruimen, waaraan geen gehoor gegeven is gegeven.

Directeur Louis Vismale van ‘1 voor 12’ zegt nu naarstig opzoek te zijn naar hulp voor deze familie. Hij doet op de regeringsautoriteiten en de gemeenschap het verzoek de in nood geraakte familie die op straat heeft geslapen te helpen aan een onderdak. Vismale zegt het erg te vinden dat de mensen nu nergens terecht kunnen en kleine kinderen de dupe zijn geworden van de situatie.