Ondanks verlies tegen Mexico volop perspectief voor natio
24 Mar 2023, 10:38
Mexico heeft gisteravond met 2-0 gewonnen van Suriname in een uitverkochte Franklin Essed stadion. De doelpunten vielen in de tweede helft. (Foto: Diederik Samwel)

Door de nederlaag tegen Mexico eindigt Suriname met één punt als derde en laatste in de groep waarin ook Jamaica uitkomt. Mexico en Jamaica spelen zondag om de groepswinst en plaatsing voor de halve finale in de Nations League. Natio doet eind juni mee aan een serie kwalificatiewedstrijden waarin drie plaatsen op het eindtoernooi om de Gold Cup op het spel staan. Na loting in april komen in totaal 12 Concacaf-landen in twee knock-out rondes tegen elkaar uit.

Natio speelde namelijk een puike eerste helft in het uitverkochte en enthousiaste Franklin Essed-stadion. Vooral Diego Biseswar en Sheraldo Becker namen het initiatief om vroeg druk te zetten op de Mexicaanse verdediging. Dat leverde geregeld balbezit op en resulteerde al na een minuut of zes in een enorme kans op voor spits Jeredy Hilterman.

Bondscoach Aron Winter liet Suriname aanvallend van start gaan met Hilterman als diepste spits, vlak daarachter Biseswar en Becker en Florian Jozefzoon switchend tussen de flanken. Op het Surinaamse middenveld hadden de jonge Roscello Vlijter en Kelvin Leerdam de wedstrijd behoorlijk onder controle. Achterin klopte het ook en wanneer de kleine en wendbare Mexicaanse aanvallers een enkele keer in het strafschopgebied opdoken, kregen ze te maken met de solide doelman Joey Roggeveen.

Suriname speelde vóór rust dan ook meer kansen bij elkaar dan Mexico. Zo schoot Biseswar in kansrijke positie naast, kon een voorzet van Jozefzoon bij een fraai opgebouwde aanval van achteruit net niet worden afgerond en bokste keeper Carlos Acevedo een afstandsschot van Vlijter uit de bovenhoek.

In de tweede helft nam Mexico meer initiatief en bracht het via spelverdeler Erik Gutteriez (PSV) meer diepte in het spel. Suriname kreeg het lastiger met de snelle flankwisselingen. Aan de andere kant zorgde Hilterman voor gevaar: al liggend tikte Hilterman in waarbij een Mexicaanse verdediger hands leek te maken. Was er een VAR geweest, dan zou de bal mogelijk op de stip zijn gegaan. Het gebrek aan een VAR deed zich opnieuw gelden bij het openingsdoelpunt: Johan Vasquez (Cremonese) raakte een listig genomen vrije trap eigenlijk verkeerd maar de bal rolde wel in de verste hoek. In de herhaling is te zien dat Vasques buitenspel stond. Nog geen drie minuten later miste spits Santiago Gimenez (Feyenoord) een penalty na een overtreding van Shaquille Pinas in het strafschopgebied.

Kort daarna haalde Winter Biseswar naar de kant: de 35-jarige spelverdeler komt bij het Griekse PAOK Saloniki alleen als wisselspeler in actie en mist de inhoud om een hele wedstrijd voluit te kunnen gaan. Eigenlijk verdween met hem het gif uit het Surinaamse spel, al liet Becker met zijn snelheid en passeeracties nog een paar keer zien waarom hij dit seizoen bij Union Berlin zijn internationale doorbraak beleeft. Uit een van zijn voorzetten knalde Jozefzoon in kansrijke positie over.

Mexico speelde het duel vervolgens geroutineerd uit en kwam op 2-0 na een verkeerde kopbal van Pinas waarna Damil Dankerlui uit de tegenaanval met zijn sliding de bal in het eigen doel werkte. Beide verdedigers speelden verder een prima wedstrijd al greep de Surinaamse defensie na rust geregeld een fractie te laat in.

Door de nederlaag tegen Mexico eindigt Suriname met één punt als derde en laatste in de groep waarin ook Jamaica uitkomt. Toch blijft Suriname in League A omdat de landen op dit hoogste niveau van de Nations League vanaf 2024 in groepen van vier worden ingedeeld. Eind juni doet natio mee aan een serie kwalificatiewedstrijden waarin drie plaatsen op het eindtoernooi om de Gold Cup op het spel staan.

Na loting in april komen in totaal 12 Concacaf-landen in twee knock-out rondes tegen elkaar uit. Maar los van het resultaat biedt de interland volop perspectieven. Zeker omdat de tegenstander een combinatie van profs uit de hoogste Europese en Mexicaanse competities in het veld kon brengen. Daartegenover stonden Suriprofs uit minder hoog aangeslagen voetballanden als Zweden, Hongarije en Cyprus. Daar komt bij dat de beoogde basisspelers Tjaronn Chery, Kenneth Paal en Ridgeciano Haps zich hadden afgemeld. En vooral dat er deze week maar twee keer met de complete selectie kon worden getraind.

Te hopen valt dat Winter de komende periode meer profs uit Europa aan zijn selectie kan toevoegen, de spelersgroep kan verjongen en er een hecht team van kan maken. Basisspelers als Malone, Leerdam, Biseswar en Jozefzoon zijn allemaal ruim boven de dertig. Met jongere spelers als Danilho Doekhi, Crysencio Summerville en Milan van Ewijk wordt de kans groter dat natio twee helften lang een topland als Mexico in verlegenheid brengt.