Pakistan: Ex-president Musharraf overleden in ballingschap
05 Feb 2023, 10:50
foto
De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf poseert voor een foto na een interview met Reuters in Londen op 16 januari 2011.


De Pakistaanse voormalige president Pervez Musharraf is zondag, vandaag, overleden na een langdurige ziekte in een ziekenhuis in Dubai, na jaren in zelfopgelegde ballingschap. Het Pakistaanse leger en de missie van het land in de Verenigde Arabische Emiraten hebben de dood aangekondigd van de voormalige legerleider (79) die in 2008 uit de macht werd gezet. "Ik kan bevestigen dat hij vanmorgen is overleden", zegt Shazia Siraj, woordvoerder van het Pakistaanse consulaat in Dubai en de ambassade in Abu Dhabi, tegen Reuters.

Premier Shehbaz Sharif, president Arif Alvi en de leiders van het Pakistaanse leger, de marine en de luchtmacht betuigden ieder hun medeleven met zijn dood.

Maandag zal er een speciale vlucht naar Dubai worden gemaakt om het lichaam van Musharraf terug te brengen naar Pakistan om daar te worden begraven, meldt de lokale tv-zender Geo News.

De voormalige viersterrengeneraal, die in 1999 met een bloedeloze staatsgreep aan de macht kwam, zag toe op de snelle economische groei en probeerde in het conservatieve moslimland sociaal-liberale waarden in te voeren.

Musharraf genoot jarenlang sterke steun, zijn grootste bedreiging was al-Qaeda en andere militante islamisten die hem minstens drie keer probeerden te vermoorden.
Maar zijn hardhandige inzet van het leger om afwijkende meningen de kop in te drukken en zijn voortdurende steun aan de Verenigde Staten in hun strijd tegen Al Qaeda en de Afghaanse Taliban leidden uiteindelijk tot zijn ondergang.

"Hij wordt een militaire dictator genoemd, maar er is nooit een sterker democratisch systeem geweest dan dat onder hem", zei voormalig naaste Musharraf-assistent Fawad Chaudhry, een leider van de partij van voormalig premier Imran Khan. "Hij gaf Pakistan vrije media en hij benadrukte de diversiteit van meningen in Pakistan", zei Chaudhry in een videoboodschap. "De geschiedenis zal hem altijd herinneren", zei hij. "Pervez Musharraf, we zullen je missen."

Musharraf sloot zich aan bij wat Washington zijn 'oorlog tegen het terrorisme' noemde na de aanslagen op de Verenigde Staten van 11 september 2001. Pakistan bood de Amerikaanse strijdkrachten grond- en luchttoegang tot het geheel door land omgeven Afghanistan om de militanten van Al Qaida op te sporen die achter het complot zaten.

De steun was in strijd met het langdurige beleid van Pakistan om de Taliban te steunen, die toen net als nu het naburige Afghanistan controleerden. Hierdoor werd Musharraf een doelwit voor militanten in Pakistan en verloor hij ook de steun van conservatieve elementen in Pakistan.

De Tehreek-e-Taliban Pakistan, een overkoepelende groep van Pakistaanse militante organisaties die is opgericht als reactie op Musharrafs harde optreden tegen extremistische elementen, vierde zijn dood en bekritiseerde zijn beleid om de kant van het Westen te kiezen.

"Dit was de beruchte legerleider die de eer en het respect van het land heeft verkocht", aldus een verklaring. De groep, die de afgelopen dagen een nieuwe golf van aanvallen in heel Pakistan heeft gelanceerd, waarschuwde de huidige militaire leiding tegen het volgen van het beleid van Musharraf.

Musharraf werd in 2016 voor het laatst naar Dubai gevlogen voor medische behandeling, ondanks een zaak van verraad in Pakistan.
Advertenties