Chili: Bosbranden verspreiden zich, dodental stijgt
05 Feb 2023, 02:56
foto
Julio Escobar ruimt het puin op van zijn huis, dat werd verwoest door bosbranden, in Tome, Chili. Bosbranden breiden zich uit in het zuiden en midden van Chili, wat aanleiding geeft tot evacuaties. In sommige regio's is de noodtoestand afgekondigd. (Foto: AP)


Chili heeft zaterdag de noodtoestand uitgebreid naar weer een andere regio, terwijl brandweerlieden worstelden om tientallen woedende bosbranden onder controle te krijgen. Minstens 22 mensen zijn omgekomen tijdens de bosbranden te midden van een verzengende hittegolf die records heeft gebroken.

De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in de regio La Araucanía, ten zuiden van Ñuble en Biobío, twee centraal-zuidelijke regio's waar de noodtoestand al was afgegeven. De maatregel maakt meer samenwerking met het leger mogelijk.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken, Carolina Tohá, zijn ten minste 22 mensen omgekomen in verband met de branden en raakten 554 gewond, van wie 16 in ernstige toestand. Het dodental zal waarschijnlijk stijgen, aangezien Tohá zei dat er onbevestigde berichten zijn van ten minste 10 vermisten.

Zestien van de doden vielen in Biobío, vijf in La Araucanía en één in Ñuble. Onder de doden was een Boliviaanse piloot die stierf toen een helikopter die hielp bij het bestrijden van de vlammen neerstortte in La Araucanía. Bij de crash kwam ook een Chileense monteur om het leven.

In de afgelopen week hebben er branden gewoed in een gebied dat gelijk is aan wat gewoonlijk in een heel jaar wordt verbrand, zei Tohá op een persconferentie. De branden komen op een moment van recordtemperaturen.

"De thermometer heeft punten bereikt die we tot nu toe nooit hebben gekend", zei Tohá.

Op zaterdagochtend woedden er 251 bosbranden in heel Chili, waarvan er 151 onder controle waren, volgens het Chileense rampenbureau Senapred. "Gisteren zijn er zesenzeventig nieuwe branden opgedoken", zei Tohá zaterdag.

De minister suggereerde ook dat de branden zouden moeten dienen als de zoveelste wake-up call over de effecten van klimaatverandering. "De evolutie van klimaatverandering laat ons keer op keer zien dat dit een centrale rol speelt en een impact kan hebben die we veel meer moeten internaliseren", zei Tohá. "Chili is een van de landen met de grootste kwetsbaarheid voor klimaatverandering, en dit is geen theorie maar eerder praktische ervaring."

Chili vraagt om internationale samenwerking om de brandbestrijding te ondersteunen. "We vragen verschillende landen om steun om de noodsituatie aan te pakken", schreef president Gabriel Boric op sociale media.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April