Peru: Nog geen akkoord voor vervroegde verkiezingen
02 Feb 2023, 08:44
foto
Een demonstrant houdt een vlag vast voor agenten van de oproerpolitie die de wacht houden tijdens een protest om te eisen dat de Peruaanse president Dina Boluarte aftreedt, in Lima, Peru. (Foto: Reuters)


De Peruaanse wetgevers zijn het dinsdag opnieuw niet eens geworden over een plan om verkiezingen te vervroegen in een poging een einde te maken aan weken van dodelijke protesten die delen van het Zuid-Amerikaanse land tot stilstand hebben gebracht.

Peru is verwikkeld in een politieke crisis met bijna dagelijkse demonstraties sinds 7 december, toen de toenmalige president Pedro Castillo werd gearresteerd. In de zeven weken van demonstraties en botsingen met veiligheidstroepen zijn 48 mensen, onder wie een politieagent, omgekomen.

Demonstranten eisen onmiddellijke verkiezingen, de ontbinding van het Congres, een nieuwe grondwet en het aftreden van president Dina Boluarte, die als zijn vicepresident het roer overnam na de arrestatie van Castillo.

Vorige maand verplaatsten wetgevers de verkiezingen, die oorspronkelijk in 2026 zouden plaatsvinden, naar april 2024, maar terwijl demonstranten hun hakken in het zand zetten, riep Boluarte op om in plaats daarvan dit jaar te stemmen.

Dinsdag slaagden de wetgevers er opnieuw niet in overeenstemming te bereiken over een mogelijke stemming in 2023, nadat ze eerst het voorstel van Boluarte op vrijdag en vervolgens op maandag, hadden afgewezen.

"De plenaire zitting is opgeschort ", kondigde het officiële Twitter-account van het wetgevend orgaan dinsdagavond aan.

Terwijl wetgevers dinsdag debatteerden, verzamelden demonstranten zich voor nieuwe protesten in het centrum van Lima, op slechts een paar blokken van het Congres.

De zogenaamde Grote Mars, bijeengeroepen door vakbondsleiders en plattelandsorganisaties, zag demonstranten scanderen en zwaaien met spandoeken met de tekst "Dina treedt nu af".

Voor vakbondsleider Geronimo Lopez, een protestcoördinator, was de patstelling op politiek niveau een indicatie van een congres dat "zich vastklampte aan zijn ambtstermijn".

"Er is geen politieke wil om te luisteren naar het platform van de strijd van de mensen", zei hij.

Wegblokkades die door demonstranten zijn opgeworpen, hebben in verschillende regio's van het Andesland tot tekorten aan voedsel, brandstof en andere basisproducten geleid.

En begin dinsdag verzamelde de politie zich in grote getale om demonstranten weg te houden van de luchthaven van de hoofdstad.

De onrust wordt vooral aangewakkerd door arme zuidelijke, inheemse Peruanen die Castillo, die ook uit die regio komt en inheemse wortels heeft, als een bondgenoot zagen in hun strijd tegen armoede, racisme en ongelijkheid.

Demonstranten verzamelden zich dinsdag in steden van het arme, landelijke zuiden van Peru - het epicentrum van de protesten - en scandeerden "Dina, neem ontslag".

Verkiezingen 2023?
Nelson Calderon, een 30-jarige student uit de zuidelijke stad Puno, vertelde AFP dat vervroegde verkiezingen alleen niet zouden voldoen aan de eisen van de demonstranten.

"Wat lossen we op met het vervroegen van verkiezingen als de mensen niets met Dina Boluarte te maken willen hebben?" vroeg hij in Lima.

Uit een onderzoek van het Institute of Peruvian Studies bleek dat 73 procent van de respondenten, dit jaar verkiezingen wil.

Als wetgevers opnieuw weigeren eerdere verkiezingen te houden, heeft Boluarte gezegd dat ze een grondwetsherziening zal voorstellen, waardoor een eerste stemronde in oktober kan worden gehouden en een tweede ronde in december.

Het belangrijkste meningsverschil dat een stemming tegenhoudt, is de vraag of een referendum over het oproepen van een grondwetgevende vergadering om een nieuwe grondwet te schrijven moet worden opgenomen in een wetsontwerp dat verkiezingen vervroegt, een maatregel die de voorkeur geniet van linkse wetgevers zoals congreslid Edgar Tello, die zei dat het bestaande politieke model van Peru mislukt.

'Verslagenheid'

Afgezien van degenen die zijn omgekomen bij schermutselingen, stierven 10 burgers - waaronder twee baby's - toen ze geen medische behandeling of medicijnen konden krijgen vanwege wegversperringen, aldus het kantoor van de ombudsman.

De protestbeweging heeft ook invloed gehad op de vitale toeristenindustrie van Peru, waardoor de wereldberoemde citadelruïnes van Machu Picchu Inca herhaaldelijk moesten worden gesloten.

De Peruaanse kopermijn Las Bambas, verantwoordelijk voor ongeveer twee procent van de wereldwijde metaalvoorraad, zei maandag dat het de productie vanaf woensdag zou moeten stopzetten, tenzij de wegversperringen worden opgeheven.

Soldaten bewaakten dinsdag een deel van de Pan-American Highway die verschillende grote steden met elkaar verbindt en die ze de dag ervoor met behulp van de politie, van wegversperringen hadden ontdaan.
Advertenties