Vier verdachten van moord op leider Haïti naar VS gestuurd
01 Feb 2023, 17:35
foto
Jovenel Moise is op 7 juli 2021 in zijn huis doodgeschoten. (Getty Images)


Vier mannen die ervan worden beschuldigd dat zij een sleutelrol hebben gespeeld bij de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise zijn overgebracht naar de Verenigde Staten, waar ze zullen worden aangeklaagd. President Moise werd op 7 juli 2021 in zijn huis in de Haïtiaanse hoofdstad doodgeschoten door wat de politie omschreef als een hitteam van voornamelijk buitenlandse huurlingen.

Drie van de verdachten hebben de dubbele Amerikaanse en Haïtiaanse nationaliteit en één is Colombiaans. Ze moeten vandaag verschijnen voor een federale rechtbank in Miami.

Het onderzoek naar de moord op president Moise in Haïti is vastgelopen en onderzoekers en rechters zijn met de dood bedreigd. Maar aangezien het plan om  Moise te vermoorden naar verluidt was uitgebroed door Haïtiaanse Amerikanen in Florida, lopen er onderzoeken in de VS.

De overbrenging van de vier mannen van Haïti naar Florida heeft het totale aantal verdachten in Amerikaanse hechtenis op zeven gebracht.

Drie van degenen die naar de VS zijn verhuisd, zijn beschuldigd van samenzwering om president Moise te vermoorden. De vierde, Christian Sanon, werd beschuldigd van het smokkelen van kogelvrije vesten naar Haïti voor gebruik in het complot.

Degenen die worden beschuldigd van samenzwering tot moord zijn:
James Solages (37), zowel Haïtiaans als Amerikaans staatsburger;
Joseph Vincent (57), zowel Haïtiaans als Amerikaans staatsburger en
German Alejandro Rivera (44), Colombiaans staatsburger. Aanklagers beweren dat James Solages en Christian Sanon elkaar in april 2021 in Florida ontmoetten om "regimeverandering" in Haïti te bespreken.

Volgens de politie in Haïti had Sanon, een Haïtiaans-Amerikaanse arts en predikant, "politieke doelstellingen" om Moise als president te vervangen.

De politiechef van Haïti ten tijde van de moord op president Moise zei ook dat Sanon de eerste persoon was die een van de aanvallers belde toen de politie hen omsingelde na de moord.

In een verklaring zei het Amerikaanse ministerie van Justitie dat hoewel Sanon niet was beschuldigd van samenzwering tot moord, hij "deelnam aan misdaden die culmineerden in de moord op de Haïtiaanse president".

Volgens het ministerie van Justitie waren James Solages, Joseph Vincent en Germán Rivera oorspronkelijk van plan president Moise te ontvoeren en naar een onbekende locatie te brengen terwijl er in zijn plaats een nieuwe president werd geïnstalleerd. Maar toen ze er niet in slaagden een vliegtuig te krijgen om Moise mee te nemen, zouden ze hun plan hebben gewijzigd.

"Er wordt beweerd dat Solages, Vincent, Rivera en anderen elkaar op 6 juli 2021 ontmoetten in een huis in de buurt van de residentie van president Moise, waar vuurwapens en uitrusting werden uitgedeeld en Solages aankondigde dat het de missie was om president Moise te vermoorden", aldus de verklaring van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De andere man, de Duitser Alejandro Rivera, wordt ervan verdacht dat hij de Colombiaanse huurlingen heeft gerekruteerd die deel uitmaakten van het huurteam dat voor dit doel was ingehuurd.

Alle vier de mannen werden kort na de moord op president Moise in Haïti gearresteerd en vastgehouden in het Caribische land tot hun overplaatsing op dinsdag.

Als Sanon schuldig wordt bevonden, kan hij tot 20 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld, terwijl de drie andere verdachten tot levenslang kunnen worden veroordeeld.

De politieke leegte die door de moord is achtergelaten, heeft geleid tot een golf van geweld en wetteloosheid in heel Haïti.



Advertenties