Rusland: Familie gesterkt door vele reacties samenleving
31 Jan 2023, 05:48
foto
Gregory Rusland, fractieleider van de NPS.


De familie van de overleden veelzijdige Harold Rusland is de afgelopen dagen gesterkt door de vele reacties uit de samenleving. Dit zei Gregory Rusland, NPS-fractieleider tevens zoon van Harold Rusland, maandag in De Nationale Assemblee nadat de fractieleiders hun condoleances hebben uitgesproken aan de nabestaanden. Rusland zei dat niet alleen burgers, maar ook ex-presidenten en ministers vanuit alle zijden in het land hun medeleven hebben getoond. “Het heeft de familie goed gedaan om de ondersteuning te krijgen uit de gemeenschap”, sprak Rusland. Volgens hem is de betekenis van zijn vader in de samenleving de afgelopen dagen naar boven gekomen in verschillende programma’s.

Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, zei dat hij de overleden Rusland zeer erkentelijk is voor de belangrijke bijdrage die hij heeft geleverd aan de ontwikkeling van het land. NDP-fractieleider Rabin Parmessar merkte op dat deze bijdrage aan de samenleving een troost moet zijn voor de nabestaanden. Parmessar bracht in herinnering dat Rusland een belangrijke bijdrage heeft geleverd in de vakbeweging, waarbij hij alles eraan deed om de rust en eenheid te bewaren door gezamenlijk met de werkende klasse op te trekken en tot positieve resultaten te komen. Ook in de onderwijswereld zou Rusland volgens Parmessar een grote bijdrage hebben geleverd in de omvorming van ULO naar LBGO en het realiseren van uniformen op scholen. Daarnaast heeft Rusland ook in de sportwereld, als minister, als directeur en als parlementariër zijn sporen verdiend.

Parmessar wees ook op de bijdrage van Rusland in de periode net voor en na de onafhankelijkheid van Suriname. Hij noemde hem een bruggenbouwer. “Het was altijd een nuttige en prettige samenwerking. Hij was iemand bij wie je kon gaan voor begeleiding en coaching. Gekeken naar zijn kwaliteiten en hoe hij gefunctioneerd heeft in onze samenleving kunnen we hem zeker als voorbeeld handhaven in een multiculturele, multi-etnische en de uitdagende periode waarin wij nu leven. Wij zijn hem enorm erkentelijk voor zijn positieve bijdrage”, zei Parmessar.

Evert Karto (ABOP/PL) haalde aan dat Rusland een grote bijdrage heeft geleverd en heel veel goede daden heeft verricht. Ivanildo Plein zei namens de NPS-fractie dat Rusland gekend was als een beweeglijk, gemotiveerde, gedreven en kundig mens. “Een man met passie voor zijn werk. Hij is voor velen een voorbeeldfiguur geweest. In Harold Rusland verliest Suriname een grote zoon. Wij danken de familie dat hij mede door hen in de gelegenheid is gesteld te arbeiden voor land en volk”.

Zoon Rusland blikte terug naar zijn jeugd en de opvoeding die hij heeft gehad. Hij herinnerde zich de dagen toen zijn vader enkele dagen was opgesloten, doordat hij onrecht bestreed vanuit de vakbeweging. Hij gaf aan dat zijn vader een bijzonder bewogen leven heeft gehad in vooral de vakbeweging, maar ook in de politiek waarbij hij een bijdrage heeft geleverd.

“Wij als familie zijn heel trots dat wij Harold Rusland mochten hebben als vader, man, grootvader, neef, familielid, maar ook als vriend, kameraad waarbij hij 84 jaar geworden is. Sommige mensen zeggen gezegende leeftijd, je zou er blij mee moeten zijn. Maar je bent geëmotioneerd. Het blijft je vader en je bent nooit te oud om te gaan”, stelde Rusland. Minister Silvano Tjong Ahin zei als coördinator van de regering dat de president en de vicepresident op een juist moment hun condoleances zullen aanbieden. Ook hij erkende de bijdrage van Rusland. “Zijn bijdrage is niet beperkt gebleven tot hem alleen, maar zijn toewijding aan de gemeenschap is overgedragen aan minstens twee zonen die ook het ambt van minister hebben bekleed in dit land. We zullen hem missen”.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April