Dodental bomaanslag Pakistan loopt op tot minstens 59
31 Jan 2023, 03:11
foto
Mensen en reddingswerkers verzamelen zich temidden van de schade, na een zelfmoordaanslag in een moskee in Peshawar, Pakistan. (Foto: Reuters)


Het dodental van een bomaanslag maandag in een moskee in Peshawar, Pakistan is gestegen tot 59. Een zelfmoordterrorist trof maandag een overvolle moskee in een politiecomplex in Pakistan, waardoor het dak instortte en minstens 59 mensen om het leven kwamen. Meer dan 150 anderen raakten gewond, zeiden functionarissen.

De meeste slachtoffers waren politieagenten. Het was niet duidelijk hoe de terrorist het ommuurde terrein kon binnenglippen, dat het hoofdbureau van politie in de noordwestelijke stad Peshawar huisvest en zelf in een zwaarbeveiligde zone met andere overheidsgebouwen ligt.

Sarbakaf Mohmand, een commandant van de Pakistaanse Taliban, ook wel bekend als Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist in een bericht op Twitter.

Maar uren later distantieerde TTP-woordvoerder Mohammad Khurasani de groep van het bombardement en zei dat het niet haar beleid was om moskeeën, seminaries en religieuze plaatsen aan te vallen. Hij voegde eraan toe dat degenen die aan dergelijke daden deelnamen, strafmaatregelen zouden kunnen krijgen onder het beleid van TTP. Zijn verklaring ging niet in op de reden waarom een TTP-commandant de verantwoordelijkheid voor het bombardement had opgeëist.

"De enorme omvang van de menselijke tragedie is onvoorstelbaar. Dit is niet minder dan een aanval op Pakistan", twitterde premier Shahbaz Sharif, die de gewonden in Peshawar bezocht en 'strenge actie' beloofde tegen degenen die achter de aanval zaten. Hij betuigde zijn condoleances aan de families van de slachtoffers en zei dat hun pijn "niet in woorden kan worden beschreven".

Pakistan, dat grotendeels soennitisch is, heeft sinds november een golf van militante aanvallen gezien, toen de Pakistaanse Taliban hun staakt-het-vuren met regeringstroepen beëindigden.

Eerder deze maand beweerden de Pakistaanse Taliban dat een van hun leden twee inlichtingenofficieren had neergeschoten en gedood, onder wie de directeur van de terrorismebestrijdingsafdeling van het op het leger gebaseerde spionagebureau Inter-Services Intelligence. Veiligheidsfunctionarissen zeiden maandag dat de schutter werd opgespoord en gedood tijdens een vuurgevecht in het noordwesten nabij de Afghaanse grens.

De TTP is een nauwe bondgenoot van de Afghaanse Taliban. Het heeft de afgelopen 15 jaar een opstand in Pakistan gevoerd, met als doel strengere handhaving van de islamitische wetten, de vrijlating van haar leden in hechtenis van de regering en een vermindering van de Pakistaanse militaire aanwezigheid in gebieden van de provincie Khyber Pakhtunkhwa die zij lange tijd als basis heeft gebruikt.

De aanval van maandag op een soennitische moskee in het politiebureau was een van de dodelijkste aanvallen op veiligheidstroepen in de afgelopen jaren.

Meer dan 300 gelovigen waren aan het bidden in de moskee, en er kwamen er meer aan, toen de terrorist zijn explosievenvest liet afgaan. Velen raakten gewond toen het dak naar beneden kwam, volgens politieagent Zafar Khan. Reddingswerkers moesten hopen puin verwijderen om gelovigen te bereiken die nog steeds vastzaten onder het puin.

Meena Gul, die in de moskee was toen de bom afging, zei dat hij niet weet hoe hij het ongedeerd heeft overleefd. De 38-jarige politieagent zei dat hij na de ontploffing gehuil en geschreeuw hoorde.

Mohammad Asim, een woordvoerder van het belangrijkste overheidsziekenhuis in Peshawar, schatte het dodental op 59 en 157 anderen raakten gewond. Politiefunctionaris Siddique Khan zei dat de terrorist zichzelf opblies terwijl hij zich tussen de gelovigen bevond.

Hoge politie- en regeringsfunctionarissen woonden de begrafenissen van 30 politieagenten bij en er werden regelingen getroffen om de rest te begraven. Doodskisten werden gewikkeld in de Pakistaanse vlag en de lichamen werden later overgedragen aan familieleden voor begrafenissen.

Peshawar is de hoofdstad van de provincie Khyber Pakhtunkhwa, waar de Pakistaanse Taliban sterk aanwezig zijn. De stad is het toneel geweest van frequente militante aanvallen.

De Afghaanse Taliban grepen de macht in het naburige Afghanistan in augustus 2021 toen Amerikaanse en NAVO-troepen zich na 20 jaar oorlog uit het land terugtrokken.

De wapenstilstand van de Pakistaanse regering met de TTP eindigde toen het land nog steeds kampte met ongekende overstromingen waarbij 1.739 mensen om het leven kwamen, meer dan 2 miljoen huizen werden verwoest en op een gegeven moment wel een derde van het land onder water kwam te staan.

Het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het "bedroefd was om te horen dat talloze mensen het leven hebben gelaten en vele anderen gewond raakten door een explosie in een moskee in Peshawar". Het veroordeelde aanvallen op gelovigen als strijdig met de leer van de islam.

Veroordelingen kwamen ook van de Saoedische ambassade in Islamabad, evenals van de Amerikaanse ambassade, eraan toevoegend dat "de Verenigde Staten naast Pakistan staat in het veroordelen van alle vormen van terrorisme."

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres noemde het bombardement "bijzonder weerzinwekkend" omdat het gericht was op een gebedshuis, zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric.

Het in geldnood verkerende Pakistan kampt met een ernstige economische crisis en eist een cruciale afbetaling van 1,1 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) – onderdeel van het reddingspakket van 6 miljard dollar – om wanbetaling te voorkomen. Gesprekken met het IMF om de reddingsoperatie nieuw leven in te blazen zijn de afgelopen maanden vastgelopen.

De voormalige Pakistaanse premier Imran Khan noemde de bomaanslag een 'terroristische zelfmoordaanslag'. Hij twitterde: "Mijn gebeden en condoleances gaan naar de families van de slachtoffers. Het is absoluut noodzakelijk dat we onze inlichtingenverzameling verbeteren en onze politiediensten goed uitrusten om de groeiende dreiging van terrorisme te bestrijden."

De regering van Sharif kwam in april aan de macht, nadat Khan in een motie van wantrouwen in het parlement was afgezet. Khan heeft sindsdien campagne gevoerd voor vervroegde verkiezingen en beweerde dat zijn afzetting illegaal was en deel uitmaakte van een complot gesteund door de Verenigde Staten. Washington en Sharif wijzen de beweringen van Khan af.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April