Brunswijk en Somohardjo tegen wijziging kiesstelsel
30 Jan 2023, 06:51
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo en de sterke man van ABOP, vicepresident Ronnie Brunswijk. (Beeld: Apintie)


Vicepresident tevens ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk blijft erbij: het wijzigen van het kiesstelsel is geen goed idee. Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, is ook tegen de wijziging, maar legt zich neer bij wat de meerderheid wil. Hij vindt dat er een referendum moet komen; het volk moet beslissen of de kiesregeling zo moet blijven of niet. Brunswijk stelt dat de wijziging alleen voor Paramaribo en Wanica voordelig zal zijn. Alle andere districten zullen achteruitgaan. Zo zal Nickerie terug kunnen vallen van 5 naar 3 zetels, voorspelt hij. Er moet ook eerst genoeg politiek draagvlak zijn, benadrukt hij.

De ABOP en de PL zijn zaterdag begonnen met campagne voeren voor de verkiezingen van 2025. De partijen gaan weer samen de verkiezingen in, is er door de politieke leiders aangekondigd. Verschillende sprekers hebben het over de verdeling van DNA zetels van Nickerie gehad. De één stelt dat PL bij de volgende verkiezingen minimaal 2 zetels van de 5 moet hebben. Zolang de NDP maar geen zetels haalt in het rijstdistrict. Volgens Mahinder Jogi (VHP) zal zijn partij de vier zetels behouden en PL/ABOP zal volgens hem de NDP-zetel veroveren. Jogi vindt overigens dat deze coalitie de beste is om het land uit de crises te halen.

Brunswijk is nuchter over het aantal zetels dat te halen valt. Hij heeft wederom aangehaald dat hij tegen de wijziging van het kiesstelsel is. "Ik heb ze gezegd dat het voor een dilemma kan zorgen," deelt hij mee. Het Constitutioneel Hof heeft de zetelverdeling in strijd met de grondwet en internationale verdragen verklaard. De districtsgrenzen zijn ook weggevallen. "Maar als je niet oppast, zullen we het niet eens kunnen doen, omdat we oneens zullen zijn. Je moet 34 zetels hebben; NDP moet eens zijn, ABOP moet eens zijn, PL moet eens zijn, VHP moet eens zijn. Als we geen akkoord bereiken gaan we niet naar de verkiezingen. Om de Kiesregeling te veranderen is twee derde meerderheid nodig in De Nationale Assemblee.

"Ik heb ze gezegd dat het niet goed is, het is nadelig voor de binnenlandbewoners," vervolgt Brunswijk. "Men sprak van goedkope zetels. Welnu, weet dat als Nickerie 5 zetels had, het nu 4 of 3 zullen worden. Gelijkheidsbeginsel toch, zie je hoe dat werkt? Men dacht dat men alleen het binnenland zou treffen, maar het treft heel Suriname. De enige plekken waar de wijziging winst oplevert zijn Paramaribo en Wanica. Alle andere districten hebben een probleem! Men vond dat ik er niets van begreep. Wel, laten ze het snel wijzigen. Ik wacht op ze."

Somohardjo vraagt zich af wat de voorstanders van de wijziging bedoelen met "rechtvaardig" systeem. "Ik zit al 50 jaar in de politiek," merkt hij op. "Niemand sprak van rechtvaardigheid of onrechtvaardigheid. Alles was goed. No faya mit' den dan den wan wijzig a kiesstelsel. Ik ben persoonlijk tegen de wijziging van de kieswet. Waarom? Omdat we hebben leren leven met deze kieswet. Niets aan de hand. NDP is geweest, NPS is geweest, er is altijd gewerkt. En plotseling…"

 "Als de meerderheid wil hebben dat er gewijzigd wordt, dan buig ik mij," voegt hij er aan toe. "Maar niet alleen Somohardjo moet buigen. Niet alleen de ABOP. Laten we het brengen naar het volk. Laat er een referendum komen. Laat het volk beslissen of de kieswet veranderd wordt. Dan kunnen we praten van een rechtvaardige wijziging." Somohardjo heeft op eerdere momenten gepleit voor een rechtvaardiger kiesstelsel. In 2017 tijdens regering-Bouterse hebben de PL en de ABOP ook presentaties gehouden over de wijziging.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April