Guyana, Suriname biedrondes 'creëren buzz' in wereldwijde olie-industrie
20 Jan 2023, 00:56
foto
Kaart van het Demerara-areaal.


Global Analytical Group, Wood Mackenzie zei dat het rustige, directe onderhandelingen verwacht in plaats van een wildgroei aan spraakmakende licentierondes, aangezien landen hun olie- en gaspotentieel willen versnellen. Maar zelfs met dat gezegd, merkte WoodMac op dat verschillende licentierondes voor veel opschudding zorgen en in 2023 in de gaten moeten worden gehouden.

Guyana en Suriname waren de toplanden in het Global Upstream Report van december. Sleutelblokken in het hoogwaardige Guyana-Suriname Basin in Zuid-Amerika, liggen dit jaar voor het oprapen.

Aan de kant van Guyana staan 25 miljard potentiële vaten op het spel vanuit 14 blokken: drie in diep water en elf in ondiep water.

Ondiepwaterblokken worden toegekend voor een periode van vijf jaar en diepwaterblokken voor 10 jaar. Aannemers zullen de blokken in eerste instantie drie jaar vasthouden, waarin van hen wordt verwacht dat ze seismische tests uitvoeren en aan het einde van de periode 50% van het areaal afstaan.

De resterende twee jaar voor ondiepwaterblokken worden opgesplitst in twee exploratieperiodes van een jaar, en de resterende zeven jaar voor diepwaterblokken worden ook toegewezen voor exploratie.

In Suriname is één biedronde gelanceerd en staat er medio 2023 een andere gepland. De biedronde van Demerara 2022 omvat zes concessies. Het concentreert zich op het open areaal van de diepwatergebieden die een geologisch gedefinieerde structuur bedekken, het Demerara-plateau.

Het boren in dit deel van het bassin werd gedaan door meerdere operators, met name Tullow Oil en Kosmos Energy. Een niet-commerciële gasontdekking werd gedaan door Tullow in 2017, met de Araku 1 NFW in blok 54, en er zijn drie 3D seismische onderzoeken uitgevoerd in het gebied tussen 2012 en 2015.

Dit jaar verwacht WoodMac ook dat de ontwikkelingsuitgaven met minstens 10% zullen stijgen tot tussen de 460 en 480 miljard dollar.

"Dit moet de komende jaren verder stijgen om toekomstige aanbodschokken te voorkomen. Maar niet zoveel of zo lang als veel marktwaarnemers denken... Hoe groot en waar de stijgingen vandaan komen, zal in 2023 veel worden besproken", aldus het rapport.

WoodMac had verwacht dat tot 40 van de 50+ grote olie- en gasprojecten die de definitieve investeringsbeslissing (FID) naderden, in 2022 zouden doorgaan. Dat aantal werd echter bijgesteld tot ongeveer 30. Als zodanig gelooft WoodMac "dat er weinig reden is om in 2023 een grote opleving te verwachten.

"Exploitanten zullen de goede plek zoeken waar sociale vergunning en fiscale prikkels overeenkomen met bevoordeelde vaten", aldus het rapport.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April