Mensen met beperking dringen aan op lotsverbetering
10 Dec 2022, 00:57
foto
Mensen met een beperking hebben de aandacht gevraagd van de regering en De Nationale Assemblee over hun situatie. (Foto's: René Gompers)


Een groep mensen met een beperking heeft donderdag een protestmars gehouden. Slecht ter been, in rolstoelen, slechtziend of blind, met of zonder hulp van begeleiders… ze hebben zich naar De Nationale Assemblee en het Kabinet van de President begeven om meer steun en faciliteiten te eisen van de regering. Een uitkering van SRD 1.750 per maand doet het allang niet meer, benadrukken ze.  Directeur van het kabinet, Adjay Moensi en Dew Sharman, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, zijn diep geraakt door de actie. Sharman gaat zich inzetten om het lot van de mensen te verbeteren. Dat heeft hij beloofd, nadat hij de petitie van de groep in ontvangst heeft genomen.

"We moeten helaas op straat komen," deelt Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi mee. "We hebben in de afgelopen periode gesprekken gevoerd , brieven gestuurd, maar geen resultaat. We weten allemaal wat de situatie is bij de mensen met een beperking en bij de instellingen die de doelgroep opvangen. Zij staan ook op het punt om de deuren te sluiten, omdat ze niet verder kunnen. Dat kunnen en mogen we absoluut niet accepteren."

"Wat gisteren een beperking was hoeft vandaag geen beperking te zijn," merkt Koendjbiharie. "We moeten wel de randvoorwaarden scheppen, zodat de mens met een beperking normaal kan gaan werken en een normaal leven kan leiden. Maar als het niet gebeurd hebben we geen keus dan hier te zijn om te protesteren." Aan de protestmars hebben ook vertegenwoordigers van tehuizen meegedaan. Er is een petitie met 18 eisen ingediend bij de Assemblee en de president.

De regering moet binnen twee weken met tastbare oplossingen komen, eist de doelgroep. Zij willen onder andere dat de uitkering van SRD 1.750 per maand verhoogd wordt naar SRD 4.500. Dat ouders die kinderen hebben met een beperking ook in aanmerking komen voor de Uitkering Zwakke Huishoudens. Dat de conceptwet die in 2017 is aangeboden behandeld en aangenomen wordt. Dat zorgvervoer landelijk beschikbaar en betaalbaar wordt gemaakt. Dat de zorginstellingen korting krijgen op de hoge energierekeningen. Dat als het minimumloon van SRD 20 wordt opgevoerd, de instellingen in staat worden gesteld om die lonen te kunnen betalen.

Sharman: "Met pijn neem ik deze petitie aan. We krijgen vaker petities. Maar van een kwetsbare groep die nu op straat moet komen en de deuren van de Nationale Assemblee moet opzoeken, dat is ronduit beschamend. Als voorzitter van de commissie Mensenrechten in DNA, ga ik mij persoonlijk beijveren dat deze nota terecht komt bij de juiste autoriteiten. Ik zal erop toezien dat er inderdaad werk van wordt gemaakt."

"Deze petitie, deze motie ga ik dicht bij mijn hart houden," vervolgt Sharman. "Het zal op mijn bureau blijven. Dat ik elke dag ernaar kan kijken, dat ik er zeker van ben om werk van te maken. Dit beloof ik u. Ik zal met u in contact blijven, zodat ik wekelijks kan updaten over wat ik wel en niet heb kunnen doen." Moensi vindt het ook erg dat deze groep op straat moest komen: "ik vind het jammer dat u op straat moest komen om dit aan de regering of president aan te bieden."  Hij gaat er werk van maken dat de president de petitie gauw krijgt, geeft hij aan.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March