Argentinië met hakken over de sloot naar halve finales
09 Dec 2022, 19:12
Aanvoerder Lionel Messi zet met zijn eerste penalty in de strafschoppenreeks de toon voor Argentinië. (Foto: Reuters)

Nederland verloor van Argentinië in het Lusail stadion. Oranje ontdeed zich in de achtste finales met gemak van Amerika, terwijl Argentinië een stevige kluif had aan Australië. Aangezien alleen een overwinning toegang zou bieden tot de volgende ronde, zouden beide ploegen tot het uiterste moeten gaan. Uitgaande van de statistieken was Argentinië als gewezen kampioen, in het voordeel. De wedstrijd werd ook gezien als een krachtmeting tussen Europa en Zuid-Amerika en was na de uitschakeling van Brazilië eerder op de dag, extra geladen. Na een 0-1 ruststand, was de wedstrijd na de reguliere tijd in evenwicht: 2-2. Na strafschoppen won Argentinië met 4-3.

In de opening was er geen duidelijk overheersende partij aan te wijzen. Toch waren de aanvallen van de Argentijnen, hoewel schaarser, dreigender. Na ruim een half uur kwamen de Zuid-Amerikanen gevaarlijk opzetten, maar Rodrigo de Paul zag de Nederlandse sluitpost zijn tamme inzet, zonder moeite opvangen. In de 35e minuut was het dan toch zover, toen sterspeler Lionel Messi een diepe afgemeten pass gaf aan Nahuel Molina, die Noppert het nakijken gaf: 0-1. Hierna brak er een aardige strijd los, waarbij Nederland meer risico's nam, maar de Argentijnse defensie hield tot aan de rust stand. Partijen gingen bij een 1-0 stand in het voordeel van de Zuid-Amerikanen, de kleedkamers in.

Na de interval was hetzelfde spelbeeld te zien, waarbij Argentinië erop uit was de voorsprong te verdubbelen. De Nederlandse defensie was echter alert en voorkwam verdere schade. Oranje deed er in aanvallend opzicht alles aan om zelf ook op het scorebord te komen, maar slaagde daar vooralsnog niet in. Na ruim een uur spelen greep Virgil van Dijk net buiten het beruchte gebied, ongeoorloofd in om te voorkomen dat Messi gevaarlijk kon worden. De toegekende vrije trap werd rakelings over het Nederlandse doel getrapt.

Na een overtreding van Denzel Dumfries op Marcos Acuna in het strafschopgebied, wees de Spaanse arbiter Antonio Mateu Lahoz onverbiddelijk naar de witte stip. Messi maakte geen fout en gaf zijn land in de 73e minuut een 2-0 voorsprong. In de 83e minuut scoorde de ingevallen Wout Weghorst op aangeven van de eveneens ingevallen Steven Berghuis de aansluitingstreffer voor Oranje:1-2. Luttele minuten later zag Berghuis zijn raket van een schot, via een verdedigend been, rakelings naast het Argentijnse doel verdwijnen.

De Argentijnen vieren hun plaats in de halve finale, terwijl Oranje er gebroken bij ligt. (Foto: Reuters)

In de laatste minuut van de blessuretijd kreeg Nederland nog net buiten het strafschopgebied een vrije trap, waarbij de invallers Teun Koopmeiners en Wout Weghorst op intelligente wijze combineerden. Koopmeiners schoof de bal tussen kluwen van spelers laag over de grond naar Weghorst, die doelman Martinez voor de tweede maal passeerde: 2-2. Niet lang daarna floot de arbiter voor het einde, waardoor ook deze wedstrijd verlengd moest worden.

In de verlenging controleerden de Zuid-Amerikanen het duel, maar de doelpunten bleven ondanks Argentijns spervuur in de tweede helft van de verlenging, toch uit. Ook in deze kwartfinale waren strafschoppen nodig om de winnaar te bepalen. Na strafschoppen wint Argentinië met 4-3 en koerst naar de halve finales waar Kroatië wacht.