Het slavernijverleden met zijn vaagheden
06 Dec 2022, 22:44
foto


Het is ronduit onacceptabel te noemen om van welke belangengroep dan ook te verwachten dat die binnen luttele weken er klaar voor zou zijn voor excuses zoals voorbereid door Nederland. Wat zal het van Nederland afnemen om het excuus of de excuses te verleggen naar 1 juli 2023; hooguit een nieuwe regering. Als geboren getogen Afro-Surinaamse burger, bij de onafhankelijkheid als tiener in de vlag te hebben gestaan, heb ik niet alleen een mening naar de manier waarop Nederland  zijn Excuus of Excuses wil aanbieden aan met name Suriname, maar ook aan het Comité Slavernijverleden Suriname.

Voor mij is belangrijk dat de 'tekst' vooraf bekend wordt gemaakt zodat er mogelijk geen zaken worden opgenomen die strijdig zijn met onze waarden en normen, het is zo zeer de vraag of dit excuus of deze excuses enige overheidsbemoeienis moet(en) hebben te meer daar aan ons parlementsvoorzitter is gevraagd voor overheidsbemoeienis in het onderhavige. En precies daar wringt de schoen. Ons parlement wordt vertegenwoordigd door verschillende etniciteiten en besluiten worden op grond van een zekere meerderheid aangenomen. Zie daar waarom de tekst van te voren bekend moet worden gemaakt. Gaat dit Excuus of de Excuses naar de nazaten van de tot slaafgemaakten of naar Suriname in zijn algemeenheid. Lijkt mij dat het hier gaat richting 'Excuses' dus het koloniaal verleden... heel verwarrend.

Ik merk ook dat het Comité  Slavernijverleden het woord 'Nationaal' verkeerd gebruikt; houd  het specifiek. Kies eerder  de naam 'Belangen Organisatie' etc etc. Ik mis die brede maatschappelijk discussie. Het Comité komt bijeen met belangengroepen maar zijn met de hedendaagse ICT mogelijkheden onbereikbaar. Het verslag van het 'Comité' mist agressie terwijl de bezorgdheden mbt het excuus of excuses juist onder Surinaamse-Nederlanders in  Nederland nauwgezet worden besproken in vergelijking met Suriname.

Voor deze nazaten waar ook ter wereld die hier geboren zijn, is heel veel weggelegd en terecht ook want ook olie en gas komen hen toe. Reparatie van rechtsregels zal tot een nadere discussie behoren, first things first. Ik maak steeds het onderscheid tussen Excuus en Excuses omdat naar mijn mening het Excuus slechts  'Sorry' is naar het Comité vanwege de slavernij en 'Excuses' meer weg heeft van 'Sorry plus' welke juist neigt naar het koloniaal verleden (regering).

Nu weet ik niet of ik voorbarig ben maar Nederland lijkt toe te geven dat de 'Revolutie van 25 februari 1980' ook aan hen te wijten is geweest, want als in de preambule van onze gewijzigde Grondwet van 1987 de tekst is opgenomen dat in aanmerking wordt genomen dat de revolutie van 1980 het gevolg is van een eeuwendurende strijd tot bevrijding, dan ga ik ervan uit dat de  8 december 1982 gebeurtenissen tevens de onafhankelijkheid van 1975 als ook de vakbondsstrijd van allen zoals Anton de Kom  doorgetrokken tot Barron Boni en Joueli Coeur, allemaal worden overruled door deze tekst in ons grondwet en dat deze excuses, naadloos aansluiten op betreffende tekst  en dus is Nederland verwijtbaar in alles dat zich heeft voltrokken.

Excuses die voorbij gaan aan de gevestigde orde zijn Excuses aan Nederland zelfs.  Dit zou mogelijk ook invloed  hebben bij een uitspraak in een nog lopende rechtszaak tegen o.a de hoofdverdachte van de Revolutie van 1980. Zo ook zaken die nog gesloten worden gehouden door Nederland. Het is raadzaam dat Suriname m.b.t reparation zich nu ook haast, nu de bereidwilligheid van Nederland aanwezig is om schade te compenseren. Als Surinamer die al anderhalve keer onafhankelijk is geworden van Nederland, (op 25 november 1975/Bovenwinds op 10-10-10) wil ik naar de komende verkiezing van 2025 wel erop aandringen dat in de reparation wordt opgenomen dat elke geboren Surinamer met een vreemde Status, de toegang tot actief en passief kiesrecht terstond wordt gegund zodat men zoals Nederland, de VSA en ander landen in deze tijd ook elektronisch de stemplicht mogen vervullen.

Ik zal deze groep niet noemen naar het uiteengevallen Diaspora, maar eerder Personen met een Grensverleggende Status (PGSrs) die zich zullen kunnen verbinden met het Surinaamse electoraat. Het zijn Surinamers, gelet op hun economische bijdrage die ze al ruim voor onze onafhankelijkheid hebben geleverd monetair en in natura. Surinamers die buiten Suriname stateloos zijn geraakt mogen wat mij betreft een general pardon worden geschonken om ten minste over een geldig Surinaams reisdocument te kunnen beschikken om op hun eigen kosten terug te kunnen reizen ipv dat ze als stateloze zwervers zich bewegen in een vreemd land. Er zijn genoeg mensen die zo een software programma kunnen schrijven afgestemd op de gewijzigde Kiesregeling. De e-voting machines voor binnenland en PGSrs in en buiten Suriname moeten bekostigd worden uit de compensatiemiddelen. Het nu de tijd om onze Vlag en Volkslied strijdlustiger aan te passen.

John Tracey
traceyjat@gmail.com
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April