OPEC+ handhaaft oliebeleid tijdens verzwakkende economie
05 Dec 2022, 02:54
foto
Een olietanker op het meer van Maracaibo, in Cabimas, Venezuela. (Foto: Reuters)


OPEC+ heeft ermee ingestemd om haar olieproductiedoelstellingen te houden aangezien de oliemarkten moeite hebben om de impact van een vertragende Chinese economie op de vraag en een G7-prijsplafond op Russische olie op het aanbod in te schatten. Het besluit van zondag komt twee dagen nadat de Groep van Zeven (G7) landen een prijsplafond voor Russische olie is overeengekomen.

OPEC+, bestaande uit de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (OPEC) en bondgenoten waaronder Rusland, maakte de Verenigde Staten en andere westerse landen in oktober woedend toen het ermee instemde de productie met 2 miljoen vaten per dag (bpd) te verminderen, ongeveer 2% van de wereldwijde vraag. De vermindering geldt van november tot eind 2023.

Washington beschuldigde de groep en een van haar leiders, Saoedi-Arabië, ervan de kant van Rusland te kiezen ondanks de oorlog van Moskou in Oekraïne.

OPEC+ voerde aan dat het de productie had verlaagd vanwege zwakkere economische vooruitzichten. De olieprijzen zijn sinds oktober gedaald door een tragere Chinese en wereldwijde groei en hogere rentetarieven, waardoor speculaties op de markt ontstonden dat de groep de productie opnieuw zou kunnen verlagen.

Maar zondag besloot de groep olieproducenten het beleid ongewijzigd te laten. De belangrijkste ministers zullen vervolgens op 1 februari bijeenkomen voor een toezichtcomité, terwijl een volledige vergadering is gepland voor 3-4 juni.

Op vrijdag kwamen de G7-landen en Australië een prijsplafond van US$ 60 per vat overeen voor Russische ruwe olie over zee in een poging om president Vladimir Putin inkomsten te ontnemen en tegelijkertijd de Russische olie naar de wereldmarkten te laten stromen. Moskou zei dat het zijn olie niet onder het plafond zou verkopen en analyseerde hoe te reageren.

Veel analisten en OPEC-ministers hebben gezegd dat het prijsplafond verwarrend en waarschijnlijk inefficiënt is, aangezien Moskou het grootste deel van zijn olie heeft verkocht aan landen als China en India, die hebben geweigerd de oorlog in Oekraïne te veroordelen.

Noch een OPEC-bijeenkomst op zaterdag, noch de OPEC+-bijeenkomst op zondag bespraken het Russische prijsplafond, aldus bronnen.

De vice-premier van Rusland, Alexander Novak, zei zondag dat Rusland liever de productie verlaagt dan olie levert onder het prijsplafond en zei dat het plafond andere producenten kan treffen.

Bronnen hebben Reuters verteld dat verschillende OPEC+-leden hun frustratie hebben geuit over de limiet en zeggen dat de anti-marktmaatregel uiteindelijk door het Westen tegen elke producent kan worden gebruikt. De VS zei dat de maatregel niet gericht was tegen de OPEC.

JP Morgan zei vrijdag dat de OPEC+ de productie in het nieuwe jaar zou kunnen herzien op basis van nieuwe gegevens over de Chinese vraagtrends en de naleving door consumenten van prijsplafonds voor de Russische ruwe olieproductie en de stroom van tankers.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April