WK: Frankrijk blijft op koers voor prolongatie titel
04 Dec 2022, 14:11
Oliver Giroud maakte 52 goals in 117 wedstrijden sinds zijn senior internationale debuut op 25-jarige leeftijd in 2011. (Foto: Reuters)

Frankrijk won van Polen in het Al Thumama stadion. In deze wedstrijd stond een plek in de kwartfinales op het spel. Alleen winst zou toegang geven tot de volgende ronde. Van Frankrijk werd verwacht dat het sterk aanvallend zou starten, terwijl Polen over het algemeen een verdedigende opstelling heeft en loert op de counter. Na een 1-0 ruststand, won de wereldkampioen de ontmoeting met 3-1 en koerst het naar de kwartfinales.

Zoals verwacht namen de Fransen het initiatief. Na een paar Franse aanvallen die op niets uitliepen, kroop Polen uit zijn schulp en gooide het over een andere boeg. Polen legde hoog druk en overrompelde Frankrijk, hetgeen voor veel balverlies zorgde aan Franse zijde. De Polen waren duidelijk uit op een vroeg doelpunt, maar slaagden daar niet in, waarna ze weer terugvielen in hun welbekend verdedigend patroon. Via afstandsschoten probeerde de regerende kampioen de Poolse muur te slopen, maar de schoten van Aurélien Tchouaméni, Ousmane Dembélé en Jules Koundé waren allemaal regelrecht op de Poolse sluitpost Wojciech Szczęsny, die het leder keer op keer dankbaar zekerde.

Toen de Franse druk te groot werd, begrepen de Polen dat ze uit een ander vaatje moesten tappen om de kampioen buiten de deur te houden. Tegen hun voetbalcultuur in, zocht Polen de aanval op, hetgeen aardig wat mogelijkheden opleverde, maar tot doelpunten kwamen Robert Lewandowski en gevolg vooralsnog niet. Na ruim een half uur spelen openden de Polen een 'spervuur' op de Franse defensie, maar het leder ging er maar niet in. Toch was het de wereldkampioen die tegen de verhoudingen in kort voor de interval, via Olivier Giroud op aangeven van Kylian Mbappé, de leiding nam. Partijen zochten de kleedkamers op bij een 1-0 ruststand in het voordeel van de Fransen.

Na de rust ging Frankrijk naarstig op zoek naar een tweede doelpunt, maar doelman Szczęsny was alert en hield zijn land geruime tijd in de wedstrijd. Polen ging zelf op zoek naar de gelijkmaker, echter bleef die uit. In de 74e was het sterspeler Mbappé die op aangeven van Dembélé, alsnog de voorsprong verdubbelde: 2-0. In de laatste minuut van de de reguliere speeltijd, deed Mbappé na assistentie van Marcus Thuram, de wedstrijd met grote autoriteit op slot: 3-0. Hierna had Polen nog wat stuiptrekkingen, maar de wereldkampioen kwam ondanks een benutte strafschop van Lewandowski in de laatste minuut van de extra tijd: 3-1, niet meer in gevaar en koerst ongeschonden naar de kwartfinales.