Rusland duldt geen prijsplafond voor zijn olie
04 Dec 2022, 02:54
foto
De Vladimir Arsenyev-tanker bij de ruwe-olieterminal Kozmino aan de oever van de Nakhodka-baai nabij de havenstad Nakhodka, Rusland. (Foto: Reuters)


Rusland "zal geen prijsplafond op zijn olie accepteren" en analyseert hoe te reageren, zei het Kremlin in commentaren die op zaterdag werden gerapporteerd. Het antwoord van het Kremlin volgt op een deal door westerse mogendheden gericht op het beperken van een belangrijke financieringsbron voor Rusland zijn oorlog in Oekraïne.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat Moskou voorbereidingen had getroffen voor de aankondiging van vrijdag door de Groep van Zeven Naties (G7), de Europese Unie en Australië, meldde het Russische staatspersbureau TASS.

"We accepteren deze limiet niet", citeerde persbureau RIA hem. Hij voegde eraan toe dat Rusland een snelle analyse van de overeenkomst zou uitvoeren en daarna zou reageren.

Rusland heeft herhaaldelijk gezegd dat het geen olie zal leveren aan landen die het prijsplafond invoeren - een standpunt dat zaterdag opnieuw werd bevestigd door Mikhail Ulyanov, de ambassadeur van Moskou bij internationale organisaties in Wenen, in posts op sociale media. "Vanaf dit jaar zal Europa leven zonder Russische olie", zei hij.

Door het prijsplafond van de G7 kunnen niet-EU-landen doorgaan met het importeren van Russische ruwe olie over zee, maar het verbiedt scheepvaart-, verzekerings- en herverzekeringsmaatschappijen om ladingen Russische ruwe olie over de hele wereld te behandelen, tenzij deze voor minder dan US$ 60 wordt verkocht. Dat zou de verzending van Russische ruwe olie die boven de limiet geprijsd is, kunnen bemoeilijken, zelfs naar landen die geen deel uitmaken van de overeenkomst.

Ruwe ruwe olie uit de Russische Oeral werd vrijdag verhandeld voor ongeveer US$67 per vat.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei dat het limiet vooral ten goede zal komen aan landen met een laag en gemiddeld inkomen die het zwaarst te verduren hebben gehad door de hoge energie- en voedselprijzen.

"Nu de Russische economie al aan het krimpen is en het budget steeds krapper wordt, zal het prijsplafond onmiddellijk snijden in de belangrijkste bron van inkomsten van (president Vladimir) Putin", zei Yellen in een verklaring.

In commentaren die op Telegram werden gepubliceerd, bekritiseerde de Russische ambassade in de Verenigde Staten wat zij de "gevaarlijke" westerse stap noemde en zei dat Moskou kopers voor zijn olie zou blijven vinden.

"Stappen als deze zullen onvermijdelijk leiden tot toenemende onzekerheid en hogere kosten voor de consumenten van grondstoffen", zei het. "Ongeacht de huidige flirts met het gevaarlijke en onwettige instrument, zijn we ervan overtuigd dat er vraag zal blijven naar Russische olie."




Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April