WK: Nederland stuurt USA huiswaarts: 3-1
03 Dec 2022, 14:09
Memphis Depay maakte de eerste treffer voor Oranje in de 3-1 overwinning op USA.
(Foto: Reuters)

Nederland wint van USA in het Khalifa Internationaal stadion. De inzet was een plek in de kwartfinales. Op basis van statistieken waren de Amerikanen de underdog, maar ze waren geenszins van plan om die rol op zich te nemen en begonnen sterk aanvallend aan de krachtmeting. Na een van ruststand van 2-0, won Oranje de wedstrijd met 3-1.

Aanvankelijk liet Oranje het initiatief over aan de Amerikanen en probeerde vanuit een gesloten verdediging via de counter de tegenstander te slim af te zijn. USA maakte daar dankbaar gebruik van en had een paar goede mogelijkheden om aan kop te gaan. In de 3e minuut had Christian Pulisic de gelegenheid bij uitstek om USA op voorsprong te brengen, maar hij faalde.

In de 10e minuut was het Memphis Depay die op aangeven van Denzel Dumfries, de bal in de verre hoek plaatste en zo Oranje tegen de verhoudingen in, de leiding gaf: 1-0. Ook hierna had USA goede mogelijkheden om het net te vinden, maar de aanvallers hadden het vizier niet op scherp. Halverwege deze speelperiode viel het spel terug en daalde de amusementswaarde. In de 43e minuut haalde Timothy Weah verwoestend uit, maar Noppert liet zich niet verrassen. Op slag van rust verruimde Oranje via Daley Blind op aangeven van Dumfries, de marge: 2-0. Bij deze stand gingen partijen de interval in.

Meteen na de rust probeerde Oranje het spel in het slot te gooien, maar de Amerikaanse verdediging hield stand. USA daarentegen deed wanhopige pogingen om in het spel te blijven, maar sluitpost Noppert stak daar telkens een stokje voor. Doelman Matt Turner moest meerdere malen tot het uiterste gaan om zijn team in de strijd te houden bij inzetten van Depay en Dumfries. In de 75e minuut verzuimde de ingevallen Haji Wright om een cadeautje van Depay uit te pakken. Twee minuten later was Wright wel doeltreffend en maakte uit een moeilijke positie op aangeven van Pulisic, de aansluitingstreffer: 2-1. In de 81e minuut maakte Dumfries op aangeven van Blind, een eind aan de Amerikaanse illusies: 3-1. Nederland wint en plaatst zich voor kwartfinales.