Kameroen wint, maar Brazilië en Zwitserland verder
02 Dec 2022, 18:18
Vincent Aboubakar maakt een einde aan de 17 wedstrijden ongeslagen reeks van Brazilië. Kameroen verlaat Qatar met opgeheven hoofd. (Foto: Reuters)

Kameroen won van Brazilië in het Lusail stadion. Tegelijkertijd namen Servië en Zwitserland het tegen elkaar op in het Ras Abu Aboud stadion. De spanning was te snijden in deze groep, want de Zuid-Amerikanen hadden reeds 6 punten, maar bij winst van Kameroen zouden de Afrikanen op 4 punten komen, evenals Servië. In de andere wedstrijd zou Zwitserland bij winst ook met 6 punten eindigen, waardoor vier landen streden om twee plekken. Bij de rust was de stand 0-0.

Brazilië nam van meet af aan het initiatief en drong Kameroen in de opening terug op de eigen helft. Naarmate de tijd verstreek kwam Kameroen meer in de wedstrijd, waardoor zich een aantrekkelijk treffen ontvouwde. Hoewel de meervoudige wereldkampioen de betere kansen had, liet Kameroen zich niet onbetuigd en was zo nu en dan ook gevaarlijk voor het doel van sluitpost Ederson. Martinelli kwam namens Brazilië het dichtst bij een doelpunt, maar doelman Devis Epassy was alert en hield de bal uit zijn doel. Op slag van rust had Kameroen een uitgelezen kans om de leiding te nemen, maar Bryan Mbeumo vond doelverdediger Ederson op zijn pad. De Amerikaans-Marokkaanse arbiter Ismail Elfat, had een drukke middag en toonde maar liefst viermaal de gele kaart in de eerste speelperiode. Bij de rust was er niets tussen partijen: 0-0.

Na de interval was het spelbeeld ietwat gewijzigd, waarbij Kameroen meer initiatieven nam. De Afrikanen kwamen keer op keer voor het Braziliaanse doel, maar waren niet adequaat in de afronding. Na 10 minuten was het andermaal Martinelli die doelman Epassy op de proef stelde, maar die hield stand.

In de 92e werd Vincent Aboubakar ook in deze wedstrijd de held voor Kameroen, toen hij een voorzet Jerome Mbekeli vanuit rechts, achter doelman Ederson kopte: 1-0. Uit vreugde trok hij zijn shirt uit, terwijl hij reeds een gele kaart had. Hij liet arbiter Elfat geen keus, dan hem met de rode kaart van het veld te sturen. In de minuten die nog restten opende Brazilië een waar offensief op het vijandelijke doel, maar het mocht niet baten. Kameroen won de wedstrijd met 1-0, echter zit het toernooi erop voor de Afrikanen.

Servie vs Zwitserland
In dit treffen was een plek in de volgende ronde in het verschiet voor Zwitserland, terwijl Servië reeds was uitgeschakeld. Zwitserland ging in de 20e minuut aan kop via Xherdan Shaqiri: 0-1. Niet lang daarna trok Aleksandar Mitrovic de stand gelijk met zijn doelpunt in de 26e minuut: 1-1. Dusan Vlahovic bracht Servië zelfs op voorsprong in de 35e minuut:2-1. De Zwitsers lieten zich niet uit het veld slaan en Breel Embolo herstelde nog voor de interval het evenwicht: 2-2, bij welke stand de kleedkamers werden opgezocht.

Na de rust sloeg Zwitserland vrijwel meteen toe, toen Remo Freuler doelman Milinkovic-Savic het nakijken gaf in de 48e minuut: 2-3. Hiera scoorden partijen niet meer, waardoor Zwitserland na Brazilië naar de volgende ronde mag.