WK: Argentinië en Polen mogen verder in Qatar
30 Nov 2022, 18:17
Mac Allister brengt de Argentijnen op voorsprong. (Foto's: Reuters)

Argentinië won van Polen in hun laatste groepswedstrijd in het Ras Abu Aboud stadion. Simultaan trapten Saoedi-Arabië en Mexico af in het Lusail stadion. Nadat de Argentijnen hun openingsduel verloren, wisten ze tegen Mexico wel de drie punten te pakken. Polen was na het gelijkspel in zijn eerste wedstrijd heer en meester tegen de Arabieren en stond voor de aanvang met 4 punten aan kop in deze groep, gevolgd door Argentinië en Saoedi-Arabië, elk met 3 en Mexico completeerde de groep met 1 punt. Alle vier de ploegen hadden nog het vooruitzicht op plaatsing voor de achtste finales, waardoor er interessante wedstrijden mochten worden verwacht. Na een 0-0 ruststand, werd het 2-0 voor de Argentijnen.

Aangezien Polen voldoende had aan een gelijkspel om door te stromen naar de groep van 16, speelden ze aanvankelijk erg behoudend vanuit een gesloten verdediging en loerden op de counter. Argentinië dat alleen bij winst op eigen kracht de volgende ronde zou halen, nam het initiatief in dit treffen. Er waren in de opening wat mogelijkheden voor de Zuid-Amerikanen, maar die liepen op niets uit. In de 32e minuut maakte Angel Di Maria bijna een Olimpico goal, maar doelman Wojciech Szczęsny was op zijn qui-vive en verwerkte de hoekschop op de valreep over zijn doel.

In de 38e minuut kreeg Argentinië een uitgelezen kans om aan kop te gaan toen arbiter Danny Makkelie op advies van de VAR een discutabele strafschop toekende aan de Zuid-Amerikanen. De Poolse sluitpost was Lionel Messi vanaf de witte stip echter de baas, waardoor er geen verandering kwam in de stand. Argentinië had na deze tegenvaller nog voldoende mogelijkheden om de leiding te nemen, maar de Argentijnen vonden geen oplossing op de mat, dus werd dat karwei bij de rust meegenomen naar de kleedkamer voor bondscoach Scaloni.

Scaloni vond zowaar een oplossing, want meteen na de pauze was het raak toen Alexis Mac Allister in de 46e minuut de bal na een voorzet van Nahuel Molina vanuit de rechterflank, buiten bereik van doelman Szczęsny plaatste: 0-1. Argentinië leunde na deze voorsprong niet achterover, maar bleef geduldig opbouwen en sloeg in de 68e minuut andermaal toe via Julian Alvarez: 0-2. De Zuid-Amerikanen hadden ook hierna enkele goede mogelijkheden, maar Messi, Mac Allister en ook de ingevallen Lautaro Martinez, hadden het vizier niet op scherp. De Zuid-Amerikanen wonnen de ontmoeting en plaatsten zich met 6 punten als groepswinnaar voor de kwartfinales.

Saoedi-Arabië vs Mexico
In deze ontmoeting hadden beide partijen eveneens het vooruitzicht op plaatsing voor de volgende ronde. De Arabieren hadden namelijk hun eerste wedstrijd spectaculair gewonnen van de Zuid-Amerikaanse grootmacht Argentinië, maar de tweede verloren van Polen, waardoor ze bleven steken op 3 punten. Mexico had met een gelijkspel en een verlies, minder gepresteerd en slechts 1 punt uit twee wedstrijden. Desondanks hadden ook de Mexicanen nog perspectieven als de eigen wedstrijd werd gewonnen en Polen ook zou winnen van Argentinië. Dus ook deze krachtmeting beloofde een spannende te worden. Bij de rust was er nog niets tussen partijen.

Ook Tata Martino vond de oplossing om de Arabische muur te slopen, want binnen twee minuten na de interval kwam Mexico via Henri Martin op voorsprong: 0-1. Vijf minuten later liepen de Mexicanen verder uit via Henry Martín: 0-2. In blessuretijd maakte Salem Al-Dawsari een eind aan alle Mexicaanse illusies door het leder beheerst in het Mexicaanse doel te plaatsen: 1-2.

Door deze uitslag eindigen zowel Polen als Mexico met 4 punten, maar Polen mag vanwege een beter doelsaldo alsnog naar de achtste finales, terwijl Qatar 2022 voor Mexico en Saoedi-Arabië erop zit.